Se dau bani de la stat. Finantare 100% nerambursabila

Vesti bune pentru tinerii fermieri si fermele mici din Romania! Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a transmis ca s-au publicat conditiile de accesare a fondurilor europene.

Fonduri europene pentru pomicultura si agricultura

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe site-ul oficial www.afir.info versiunile finale ale Ghidului solicitantului pentru accesarea sprijinului financiar acordat pentru instalarea tinerilor fermieri (sM 6.1), pentru dezvoltarea fermelor mici (sM 6.3) si pentru cooperare orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare in sectoarele agricol si pomicol (sM 16.4/sM 16.4a) din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), transmite institutia.

Finantare 100% nerambursabila

Pentru cei care se instaleaza prima data ca tineri fermieri, finantarea este 100% nerambursabila,  scrie AFIR.

Aceasta se acorda pentru o perioada de maximum 3 ani (inclusiv pentru exploatatiile pomicole, unde pana acum se acorda timp de 5 ani) si poate fi in valoare de 40.000, 50.000, 60.000 sau 70.000 de euro in functie de dimensiunea exploatatiei – exprimata in SO (standard output), care se poate calcula si prin noua aplicatie pusa la dispozitia publicului pe pagina de internet a AFIR.

Publicitate

Daca in Planul de afaceri sunt integrate operatiuni de conditionare – procesare sau agricultura ecologica, acest lucru poate asigura un plafon de sprijin superior.

Citeste si articolul :   Cine este coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel national

Se pot obtine fonduri europene si pentru dezvoltarea fermelor mici, sprijinul acordat fiind 100% nerambursabil. Este vorba despre un ajutor de cel mult 15.000 de euro, conditiile de finantare fiind similare cu cele din anii trecuti.

Sprijin financiar de 250.000 de euro, de la 100.000 de euro in sesiunile anterioare

Sprijinul maxim financiar pentru cei care doresc sa acceseze submasura 16.4a/16.4 a fost majorat la 250.000 de euro si este 100% nerambursabil. In sesiunile anterioare, sprijinul era de 100.000 de euro.

Costurile de functionare a cooperarii nu vor depasi 10% din valoarea maxima a sprijinului acordat pe proiect. Sprijinul solicitat trebuie sa fie justificat si corelat cu complexitatea proiectului, cu cantitatea de produse comercializate si cu valoarea adaugata generata de acesta dupa implementare.

Sesiunea de primire a proiectelor pentru submasurile 6.1, 6.3 si 16.4/16.4a va incepe in data de 27 august 2021.

Toti cei interesati sa acceseze fonduri europene prin submasurile mentionate anterior au la dispozitie gratuit pe www.afir.info Ghidul solicitantului si anexele aferente acestuia, la sectiunea “Investitii PNDR”, in vederea intocmirii documentatiei pentru depunerea cererilor de finantare, care se va realiza on-line, pe site-ul Agentiei, la momentul lansarii sesiunii.

Citeste si articolul :   Cresc din nou internarile in ATI: 1.288 bolanvi. Sunt 7.067 cazuri noi si 127 decese

Tineri fermeri 2021: Cine poate beneficia de fonduri nerambursabile

Solicitanti eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin aceasta submasura sunt:

Tanarul fermier – persoana cu varsta de pana la 40 de ani inclusiv (pana cel mult cu o zi inainte de a implini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finantare, care detine competentele si calificarile profesionale adecvate si care se stabileste pentru prima data intr-o exploatatie agricola ca sef al respectivei exploatatii.

Persoana juridica cu mai multi actionari unde un tanar fermier in sensul art. 2 din R(UE) 1305/2013 se instaleaza si exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, la beneficii si la riscurile financiare legate de exploatatie.

Exploatatia agricola trebuie sa fie inregistrata de solicitant, in nume propriu, conform formei de organizare pentru accesarea sprijinului, la Primarie in Registrul Agricol, la APIA in Registrul Unic de Identificare si la ANSVSA in Registrul Exploatatiilor – dupa caz, inainte de solicitarea sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri.

Categoriile de solicitanti eligibili in cadrul Submasurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, in functie de forma de organizare sunt:

Citeste si articolul :   Nicolae Banicioiu: In timp ce unii pacienti veniti cu boala din import, ocupa paturile spitalelor, pacientii Romaniei nu au loc sa fie tratati acolo unde si-au platit luna de luna contributia Cas

1. persoana fizica inregistrata si autorizata in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare:

individual si independent, ca persoana fizica autorizata (PFA);

ca intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale (II);

ca intreprinzator titular al unei intreprinderi familiale (IF);

2. asociat unic si administrator al unei societati cu raspundere limitata – SRL, infiintata in baza Legii nr. 31/1990 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

3. asociat majoritar (majoritate absoluta 50%+1) si administrator al unei societati cu raspundere limitata – SRL, infiintata in baza Legii nr. 31/1990 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Tanarul care se instaleaza (cel care reprezinta societatea in relatia cu AFIR) va fi membrul asociat desemnat de catre asociati ca administrator al societatii.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.