Sfecla rosie: virtuti benefice pentru organism si remediu impotriva mai multor afectiuni (reteta)

A manca sanatos inseamna sa ai grija de sanatatea ta, iar legumele trebuie sa faca parte neaparat din dieta zilnica. Acestea ofera organismului o gama de micronutrienti benefici pentru sanatate. Indispensabila pentru sanatatea noastra, sfecla rosie este una dintre ele, deoarece este plina de vitamine si minerale, fiind in acelasi timp saraca in calorii si bogata in fibre. Sa vedem in detaliu beneficiile pe care ni le ofera.

Gatita sau cruda, in salata sau in suc, sfecla rosie ne ofera beneficii maxime pentru sanatate.

Ce contine sfecla rosie?

La fel ca morcovii si napii, sfecla este o leguma radacinoasa. Este bogata in carbohidrati compusi din 90% zaharoza, precum si cantitati mici de glucoza si fructoza, printre altele.

De asemenea, este bogata in vitamina A, beta-caroten, vitamina C, fier, sodiu, magneziu, potasiu, calciu, zinc, cupru si fosfor. Ca sa nu mai vorbim de bogatia sa in antioxidanti, inclusiv flavonoizi si betalani. Acestea sunt sursa culorii sale rosii.

Beneficiile pentru sanatate ale sfeclei

– Poate scadea tensiunea arteriala

Saraca in calorii si bogata in vitamine si minerale, sfecla este, de asemenea, bogata in nitrati, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Un studiu confirma faptul ca legumele cu un continut ridicat de nitrati reduc hipertensiunea si au efecte vasoprotectoare. Un alt studiu confirma, de asemenea, ca sucul de sfecla ar putea avea un efect antihipertensiv foarte important.

– Este un antioxidant excelent

Sfecla are o adevarata putere antioxidanta si astfel ajuta la protejarea celulelor corpului de daunele provocate de radicalii liberi. Conform unui studiu , sfecla contine compusi fenolici si flavonoide considerate a avea o puternica capacitate antioxidanta.

– Are activitate antiinflamatoare

Activitatea antioxidanta si antiinflamatoare a sfeclei a starnit interesul multor cercetatori. Datorita betalainelor, extractele de sfecla s-au dovedit a fi agenti antiinflamatori puternici, potrivit unui studiu .

– Ajuta la detoxifierea ficatului

Cu continutul sau de antioxidanti, vitamina A, B6 si fier, sfecla ajuta la protejarea ficatului impotriva stresului oxidativ si permite acestui organ sa elimine toxinele din organism.

Citeste si articolul :   5 remedii naturale pentru raceala comuna

– Protejeaza impotriva anemiei

Bogata in fier, o componenta esentiala a globulelor rosii din sange pentru transportul oxigenului in organism, sfecla previne anemia .

Acum ca am enumerat beneficiile acestei legume versatile, sa vedem cum o putem consuma pentru a beneficia pe deplin de calitatile sale.

Reteta de suc de sfecla

Ingrediente

1 sfecla
1 mar

½ lamaie

½ cana de apa

Mod de preparare

Taiati sfecla rosie si marul in bucati mici si amestecati-le intr-un blender timp de 60 de secunde, apoi bucurati-va de beneficiile valoroase.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.