Cinci beneficii ale curcumei pentru sanatate despre care s-ar putea sa nu stiti

Curcuma este o radacina sub forma de pulbere a plantei cu acelasi nume care a fost folosita ca si  condiment de unele popoare de secole. Curcuma are un gust usor, discret si, prin urmare, este cel mai adesea adaugat la feluri de mancare pentru a le oferi o culoare galben-portocalie stralucitoare. Dar acest condiment poate fi folosit pentru mai mult decat o nuanta frumoasa: are multe proprietati benefice care ajuta la imbunatatirea sanatatii si a bunastarii.

Amelioreaza durerile articulare

O analiza sistematica efectuata de oameni de stiinta din Statele Unite si Coreea de Sud a constatat ca turmericul amelioreaza durerea si inflamatia in osteoartrita, o boala cronica caracterizata prin deteriorarea si distrugerea cartilajului articular. Acest lucru se datoreaza curcuminei (componenta principala a turmericului), care este un puternic antioxidant natural. Amintiti-va insa ca turmericul nu vindeca boala: actioneaza ca un AINS (antiinflamator nesteroidian). Prin urmare, daca aveti artrita, nu puteti abandona terapia prescrisa de medicul dumneavoastra si puteti trece la tratamentul cu condimente galbene.

Citeste si articolul :   5 beneficii nestiute ale pepenelui galben. Fructul-minune pe care trebuie sa il consumi toata vara!

Curcuma amelioreaza inflamatia

De asemenea, datorita curcuminei, condimentul reduce inflamatia sistemica si creste capacitatea organismului de a rezista la radicalii liberi. Radicalii liberi sunt compusi chimici care accelereaza imbatranirea celulara si contribuie la dezvoltarea bolilor cronice.

Imbunatateste performanta cognitiva

Curcuma poate creste nivelul factorului neurotrofic al creierului (BDNF), o proteina care stimuleaza si sustine dezvoltarea neuronala si protejeaza creierul de tulburarile legate de varsta care cauzeaza declin cognitiv si dementa. Acest lucru este confirmat de un studiu din 2019 publicat in revista Nutrition Research .

Publicitate

Imbunatateste digestia

Curcuma actioneaza ca un prebiotic asupra sistemului digestiv, afectand pozitiv microflora intestinala. Prebioticele (fibre alimentare insolubile) servesc drept hrana pentru bacteriile benefice, care la randul lor imbunatatesc digestia si intaresc sistemul imunitar, facand o persoana mai putin susceptibila la diferite infectii si boli. Pentru a manca turmeric mai des, il puteti adauga la smoothie-uri, supe, preparate din orez, sosuri, preparate din carne etc.

Protejeaza sistemul cardiovascular

Curcuma poate imbunatati starea captuselii vaselor de sange, ceea ce poate ajuta la normalizarea tensiunii arteriale si la reducerea riscului de accident vascular cerebral si cheaguri de sange. De asemenea, un mic studiu realizat de specialisti de la Universitatea din Colorado (SUA) a aratat ca chiar si utilizarea pe termen scurt a curcuminei imbunatateste starea arterelor la persoanele de varsta mijlocie si varstnice.

Autor