Ministrul Sanatatii anunta noi reguli

Veste proasta pentru cei care nu s-au vaccinat anti-covid pana acum. Ioana Mihaila, ministrul Sanatatii a mentionat ca pasaportul COVID ar putea intra in vigoare si pe teritoriul Romaniei, la fel ca in multe alte tari europene.

Ioana Mihaila a vorbit la Aleph News, despre masurile de preventie impotriva covid-19 care vor fi luate. Potrivit acesteia, in prezent numarul infectarilor este una rezonabila, dar nu este exclus sa fie aplicate si alte mijloace de preventie.

„Toate masurile de preventie pe care le luam de acum inainte in primul rand vor avea legatura cu rata de incidenta. Atunci cand cifrele vor creste cred ca este important sa fim mai responsabili si sa aplicam si alte masuri pe langa purtarea mastii in interior, distantarea fizica si masurile de igiena.

In momentul acesta, cifrele inca arata rezonabil, se observa tendinta de crestere dar inca arata rezonabil dar cred ca trebuie sa fim sa mai aplicam si alte mijloace de preventie”, a declarat ministrul Sanatatii.

Se  pregateste o noua propunere legislativa

Ioana Mihaila sustine ca in prezent de discuta despre pasaportul COVID, care ar urma sa fie utilizat in interiorul tarii. In acest sens, se lucreaza deja alaturi de DSU la o propunere legislativa.

„In momentul asta, scenariile care se discuta au mai degraba legatura cu pasaportul covid, adica cel care certifica vaccinare, testare sau trecere prin boala, si avem in lucru impreuna cu DSU o modificare legislativa prin care acest pasaport covid sa poata fi utilizat si in interiorul tarii, asa incat sa cream baza legala pentru verificarea acestui pasaport covid. Efectiv unde si cum vom implementa aceste masuri de preventie va depinde de evolutia pandemiei dar trebuie sa fim pregatiti.

Publicitate

In functie de evolutia pandemiei sa hotaram care sunt spatiile care vor necesita, pentru a avea accesul in ele, pasaportul covid si care sunt activitatile. Evident ca sunt anumite activitati cu un risc mai mare, cum sunt restaurantele, discotecile, barurile, si sunt activitati cu un risc mai mic, cum sunt salile de teatru, poate acolo unde nu este neaparat o aglomeratie foarte mare”, a mai spus Ioana Mihaila.

Citeste si articolul :   Ministrul Sanatatii a facut anuntul in miez de noapte: "Bucurestiul NU se carantineaza de Pasti"

Ministrul Sanatatii, despre tichetele de masa pentru vaccinare:

“Nu cred ca este vorba de discriminare, cred ca cei care s-au vaccinat pana acum au cel mai mare avantaj posibil – faptul ca pana acum nu au facut forme severe de boala, chiar daca avem circulatie cu tulpina Delta care este mult mai contagioasa. Cred ca asta e cel mai mare beneficiu pe care l-au avut.

Daca ne trebuie mijloace de a-i convinge pe cei care nu s-au vaccinat, cred ca trebuie sa le utilizam pe toate. Daca este sa vorbim de utilizarea rezonabila a resurselor, orice cost pe care statul roman il acopera pentru a vaccina o persoana este mult, mult mai mic decat costul pe care statul l-ar plati daca acea persoana se imbolnaveste si intra in spital sau daca moare. Nu cred ca viata umana poate fi pusa in balans cand vorbim de costuri”, a mai spus ministrul.

Ministrul Sanatatii spune ca vor exista constrangeri, exclusiv pentru nevaccinati, si afirma ca acestea vor fi impuse in functie de gradul de incidenta din fiecare localitate in parte.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.