Alerta METEO IMEDIATA. Cod galben de furtuni si grindina

Alerta METEO IMEDIATA. Administratia Nationala de Meteorologie a emis doua atentionari cod galben: unul de canicula valabil in Sud-Vestul si Sudul tarii si altul de instabilitate, valabil pentru zona Carpatilor Orientali si local in Meridionali si Nordul Munteniei.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o atentionare Cod galben de furtuni si grindina valabila in intervalul orar 13:00 – 23:00 in zone din 15 judete.

In intervalul mentionat, in zona Carpatilor Orientali si local in Carpatii Meridionali, precum si in nordul Munteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata, ce se va manifesta prin averse care vor avea si caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii si grindina. Cantitatile de apa vor depasi pe alocuri 25…45 l/mp.

Fenomene de instabilitate atmosferica se vor semnala pe arii restranse si in restul teritoriului, precizeaza ANM.

Judetele marcate integral cu Cod galben sunt Buzau, Dambovita, Prahova si Covasna si partial Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Brasov, Harghita, Maramures, Mures, Neamt, Suceava,Valcea si Vrancea.

Cod galben de disconfort termic in Bucuresti si alte 19 judete

Municipiul Bucuresti si alte 19 judete din sud-vestul si sudul tarii se vor afla sub Cod galben de disconfort termic ridicat marti si miercuri, potrivit unei atentionari emise de Administratia Nationala de Meteorologie.

In aceste zone local va fi canicula, indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pe arii extinse pragul critic de 80 de unitati, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse, in general, intre 34 si 38 de grade.

Pe alocuri, temperaturile minime nu vor cobori sub 20 de grade.

Judetele marcate integral cu Cod galben sunt Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov si Municipiul Bucuresti, Calarasi, Ialomita si Braila si partial Gorj, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Constanta si Tulcea.

In Bucuresti, vremea va fi calduroasa, caniculara mai ales in cursul zilei de marti. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi usor pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime se vor situa intre 33 si 36 de grade, iar minima de miercuri dimineata va fi de 19…21 de grade. Cerul va fi variabil, iar fenomene asociate instabilitatii atmosferice (intensificari ale vantului, averse si descarcari electrice) vor fi mai probabile dupa-amiaza si seara.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.