Ciroza. Primele 10 semne de alarma

Ciroza sau ciroza hepatica este o boala a ficatului care apare de obicei pe o perioada lunga de timp din cauza infectiei sau a dependentei de alcool. Pentru a afla mai multe despre aceasta patologie grava a organului emunctor, sa analizam cauzele si diferitele sale simptome.

Prof. Victor de Lédinghen , hepato-gastroenterolog la Spitalul Universitar din Bordeaux, estimeaza ca 50 pana la 75% din cazurile de ciroza rezulta din consumul excesiv de alcool, ceea ce il face una dintre principalele cauze. Anii de consum pot avea intr-adevar un impact daunator asupra sanatatii si, in special, a ficatului. Dar si alti factori pot fi la origine.

Care sunt cauzele cirozei ficatului ?

Pe langa alcool si consumul excesiv al acestuia, exista si cauze precum:

Publicitate

Hepatita (de obicei hepatita B sau C)

L este steatohepatita nealcoolica , mai cunoscuta sub denumirea de NAFLD sau boala hepatica grasa .

Boli genetice (boala Wilson, ciroza biliara primara, hemocromatoza etc.)

Boala autoimuna

Care sunt fazele cirozei?

Ciroza hepatica cronica are doua etape principale :

– Ciroza compensata : Aceasta este prima faza a cirozei. Nu are impact clinic.

– Ciroza decompensata : este in  faza cand functia hepatica se deterioreaza.

Pentru a evalua severitatea acestei patologii, pot fi utilizate doua instrumente: scorul MELD si scorul Child-Pugh. Acestea combina date referitoare la nivelul serului de bilirubina, INR sau prezenta ascitei.

Care sunt simptomele cirozei?

Manifestarea cirozei este tacuta si apare numai dupa modificarea avansata a celulelor hepatice. Astfel, dezvoltarea sa dureaza mult. „Aceasta etapa poate dura ani de zile” subliniaza profesorul de Lédinghen. Ca urmare, persoanele afectate pot suferi de aceasta fara a observa efectiv simptomele . Revizuit de Dr. Minesh Khatri, profesor asistent de medicina la Universitatea Columbia, acestea au fost clasificate in functie de gradul de progresie a cirozei:

Citeste si articolul :   8 alimente cu cantitatea cea mai mare de fosfor

Primele 10 simptome ale bolii

Similar cu semnele altor afectiuni, aceste simptome pot trece neobservate. Daca aveti dubii, consultati intotdeauna un medic pentru a va evalua starea. Acestea implica:

Ascita care mareste circumferinta abdominala

Vasele de sange asemanatoare unei panze de paianjen (angiom stelat) in piept, brate sau fata

O crestere a volumului gleznelor sau picioarelor (edem)

Oboseala mare

Un sentiment de slabiciune

Ginecomastie (umflarea excesiva a glandelor mamare la barbati)

Lipsa poftei de mancare

Pierderea muschilor

Dureri de stomac si greata

Pierderea neintentionata in greutate

Simptome avansate ale cirozei

Ciroza se poate agrava daca cauza sa este lasata netratata . Iata lista simptomelor care pot aparea in acest caz:

Tulburari de somn

O tendinta de a uita, dificultati de gandire si o minte confuza

Umflarea burtii

Unghiile care devin albe

Degetele cresc in volum la varf

Crampe musculare

Pierderea parului

Sangerari din nas sau gingii

Calitatea vietii sexuale este afectata

Vanatai usoare

Icter (in piele sau ochi)

Culoarea urinei este maroniu sau portocaliu

Piele iritata

febra

Scaunele capata o culoare mai deschisa sau se coloreaza cu sange

Schimbare de personalitate

In cele din urma, urmatoarele simptome reprezinta semne de avertizare care ar trebui sa determine persoana sa mearga imediat la spital:

Citeste si articolul :   9 motive pentru care trebuie sa mananci sfecla in fiecare zi

Scaunul se transforma intr-o culoare gudronata sau neagra

Varsaturile contin sange

Dureri abdominale severe

Somnolenta severa si confuzie

Febra mare si tremuraturi constante

O culoare galbena care nuanteaza brusc albul ochilor

Cum este diagnosticata ciroza ?

Dupa verificarea istoricului medical, medicul de familie va va examina pentru a identifica semne de boala hepatica pe termen lung. Potrivit profesorului de Lédinghen, acest lucru se poate face printr-un test de sange care va dezvalui o anomalie a coagularii sau un nivel scazut de trombocite, ultrasunete, un examen Fibroscan (pentru a evalua duritatea ficatului) sau prin intermediul unei biopsii, desi aceasta metoda pare a fi mai putin practicata, noteaza expertul.

Care este tratamentul pentru ciroza?

Daca este vorba de o ciroza alcoolica, pacientii afectati trebuie sa opreasca in mod imperativ consumul de bauturi alcoolice pentru a incepe retragerea. Daca, pe de alta parte, ciroza este legata de sindromul metabolic, va fi important ca persoana (in special supraponderala) sa urmeze masuri igieno-dietetice . Nerespectand un tratament specific pentru aceasta patologie, profesorul explica ca este vorba in principal de tratarea cauzelor la originea inflamatiei. Anumite medicamente diuretice pot fi prescrise pentru a elimina excesul de lichid cauzat de ascita, in timp ce beta-blocantele pot fi necesare pentru a preveni sangerarea digestiva.

In cazuri mai radicale, mai ales daca pacientul sufera de insuficienta hepatica severa, poate fi luat in considerare transplantul de ficat . De fapt, se poate intampla ca, in ultima instanta, sa facem un transplant hepatic complet in cazul in care acesta din urma nu mai functioneaza, in anumite conditii specifice.

Citeste si articolul :   8 alimente care iti stimuleaza sistemul imunitar

Cum sa va ingrijiti ficatul?

Desi ciroza poate fi legata de anumiti factori de risc neevitabili, nu este singura tulburare care ne poate afecta ficatul , mai ales atunci cand cunoastem rolul esential al acestui organ in organism. O adevarata planta de purificare, participa la o serie de functii vitale, inclusiv la metabolismul grasimilor si glucidelor. Pentru aceasta, este necesar sa aveti grija de el zilnic, urmand sfaturile potrivite. Impartasite de Dr. Francisco Marin , medic generalist, acestea implica:

Evitati zaharurile rafinate

Alegeti produse proaspete decat conservanti, grasimi artificiale si coloranti

Preferati carnea la gratar decat mancarurile prajite

Evitati consumul excesiv de proteine

Limitati sau opriti consumul de alcool

Faceti activitate fizica regulata

Evitati deficientele de fier sau vitamina D

Promoveaza un tranzit intestinal bun consumand mai multe fibre

In cele din urma, expertul recomanda sa favorizeze plantele benefice pentru sanatatea ficatului, profitand de functiile lor de purificare. Dintre acestea: picrorhiza, sparanghel salbatic, urzica, reishi, porumb, patrunjel, coada calului, mesteacan sau chiar papadie, care contribuie si la construirea oaselor .

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.