Val de caldura, disconfort termic ridicat si canicula. ANM anunta cod portocaliu

ANM anunta ca valul de canicula se prelungeste si la inceputul lunii august, iar pana duminica seara a fost emis cod galben si cod portocaliu pentru cea mai mare parte a tarii. Nu vor lipsi nici fenomenele meteo extreme care deja au facut ravagii in mai multe judete.

“Ramanem pe codul portocaliu pana duminica seara, cand vorbim pentru cele 7 judete din partea de sud, sud-vest a tarii, inclusiv Capitala, la temperaturi situate in jurul valorilor de 38 -40 de grade Celsius. La aceasta ora inregistram 39 de grade Celsius la Calafat, 37 la 7 statii meteorologice din partea de sud a tarii si sud-vest: Bailesti, Bechet, Turnu Magurele, Zimnicea, Drobeta Turnu Severin, Baile Herculane; 35 de grade Celsius la Bucuresti-Filaret, insa temperatura resimtita se inregistreaza intre 40 pana la 43 de grade Celsius.

Indicele de temperatura-umezeala depaseste pragul crititic de 80 de unitati in partea de sud, sud-est a tarii. Si maine, de asemenea, o vreme caniculara, 30-38 de grade Celsius cu cele mai ridicate valori in Lunca Dunarii. De asemenea, duminica, 39 de grade Celsius, luni, 2 august contam in continuare pe valori de temperatura care sa ajunga pana la 40 de grade Celsius, in sudul Olteniei si al Munteniei. Asadar, este posibil cu siguranta, sa prelungim avertizarea meteorologica de cod portocaliu si cod galben, incluzand si intervalul 2-3 august, pentru ca in primele trei zile din luna august, valorile raman in jurul a ceea ce am mentionat: 35-40 de grade.

Zonele din tara vizate de fenomene extreme

Pana in aceasta seara la ora 21 vorbim pentru Carpatii Meridionali si de Curbura de un cod galben. Contam pe averse torentiale, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si cantitati de apa de 25-40 l/mp. Pana la ora 17 sunt in vigoare doua avertizari meteorologice de tip nowcasting de tip portocaliu pentru judetul Valcea si Brasov – Brasov, Zarnesti, Predeal, Bran, Moeciu, iar pentru Valcea, in special zona de munte, la altitudini mari mari de 1.800 de metri, unde ne asteptam la valori de precipitatii mai mari si este posibil ca si pe parcursul zilei de maine, mai ales la munte, local in nord-vestul, centrul, sudul tarii, sa mai vorbim de fenomene de instablitate temporar accentuata”, a transmis Elena Mateescu, directorul ANM.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.