Virusuri vechi de 15.000 de ani au fost gasite in ghetarul tibetan

Oamenii de stiinta au descoperit virusuri necunoscuti anterior , datand de acum 15.000 de ani, in probe de gheata prelevate de pe un ghetar din platoul tibetan.

Virusurile nu seamana cu niciunul care a fost catalogat anterior de oamenii de stiinta, potrivit unui studiu publicat la inceputul acestei saptamani in revista Microbiome .

O echipa de oameni de stiinta din domeniul climei si microbiologi de la Universitatea de Stat din Ohio au prelevat doua esantioane de gheata de pe varful calotei Guliya, la 6,7 km deasupra nivelului marii, in vestul Chinei, in 2015.

Bucatile de gheata au fost extrase de la o adancime de 300 de metri, a declarat joi conducatorul studiului, microbiologul Zhiping Zhong. Bucatile au fost tiate in sectiuni de trei metri lungime si patru centimetri diametru.

Publicitate

Echipa a analizat apoi gheata si a gasit 33 de virusuri, dintre care cel putin 28 erau necunoscuti anterior de stiinta si au supravietuit pentru ca erau inghetati.

Citeste si articolul :   Deva va ramane fara apa calda

Virusurile provin probabil din sol sau plante, mai degraba decat de la oameni sau animale si s-ar fi adaptat la conditii extreme, potrivit studiului. Aceste virusuri nu ar fi daunatori oamenilor, au declarat cercetatorii pentru CNN.

Gheata capteaza continutul atmosferei de-alingul timpului, inclusiv virusuri si microbi, potrivit studiului.

“Gheta ofera o arhiva inghetata”, a declarat joi CNN co-autorul studiului, Lonnie Thompson, profesor de stiinte ale pamantului in statul Ohio si cercetator principal la Centrul de cercetare polar Byrd al universitatii.

Se stiu relativ putine lucruri despre virusurile din ghetari, dar acest domeniu de cercetare creste ca importanta pe masura ce gheata din intreaga lume se topeste ca urmare a schimbarilor climatice.

Thompson a adaugat ca pandemia Covid-19 a crescut constientizarea importantei invatarii despre comunitatile microbiene.

Co-autorul Matthew Sullivan, profesor de microbiologie la Ohio State si director al Centrului de Stiinte Microbiome al universitatii, a declarat ca metodele utilizate in studiu permit oamenilor de stiinta sa evalueze ratele evolutive ale virusurilor prezente in diferite straturi ale miezurilor de gheata.

Citeste si articolul :   Unul din 60 de italieni s-a infectat cu SARS-CoV-2. Un virusolug anunta cand va fi al treilea val

Acest lucru ar putea avea, de asemenea, beneficii in cautarea vietii pe Marte, de exemplu.

„Odata ce ati dezvoltat aceasta noua tehnologie, aceasta va poate ajuta sa raspundeti la intrebari in alte medii cu adevarat dificile”, a spus Sullivan.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.