Vrei sa mergi in Bulgaria? Cate zile poti sta, potrivit autoritatilor

Premierul Ludovic Orban a anuntat ca cei care pleaca in aceste zile in vacante in Bulgaria pot sa mearga linistiti. Tot el a avertizat ca romanii care vor urma sa plece peste o saptamana au obligatia sa verifice site-ul INSP, pentru a vedea daca la intoarcere trebuie sa intre in carantina.

„Probabil si ei folosesc o metodologie de evaluare. Daca folosesc aceeasi metodologie, noi suntem peste 5”, a declarat Orban, despre hotararea Estoniei de a primi cetateni romani doar daca intra mai intai in izolare 14 zile..

Despre alte tari, premierul a raspuns ca „deocamdata nu”.

„Ce stiu este ca de vreo saptamana se incearca stabilirea unei metodologii comune la nivel european, macar pentru cetatenii din afara UE, dar inca nu s-a ajuns la un rezultat. Daca se stabileste la nivelul Comisiei Europene o metodologie comuna, sigur ca vom aplica aceasta metodologie”, a mai spus premierul.

In legatura cu concediile in Bulgaria, Orban a mentionat ca a primit multe mesaje de la romani, care l-au intrebat daca pot sa mai plece in vacante.

Citeste si articolul :   Cosmarul nu se mai termina! Noi descoperiri de groaza in cazul Caracal. Anchetatorii au gasit oase langa locuinta lui Gheorghe Dinca! E posibil sa fie mult mai multe victime!

„I-am intrebat cat dureaza concediul – 7 zile – le-am zis sa plece. De regula, dupa ce am luat decizia ca, sa spun, in 22 iunie ca inlaturam restrictia si ca Bulgaria e intre exceptiile in care nu se intra in izolare la domiciliu si se reiau zborurile. Trebuie sa treaca minim 14 zile pana la momentul in care reinstituim restrictia, pentru ca evaluarea se face pe 14 zile. Din momentul in care noi am luat decizia sa exceptam o tara, ca sa putem sa reinstituim restrictia, trebuie sa treaca minim 14 zile, pe baza evaluarilor facute de INSP”, a declarat Orban.

„Bulgaria era la un scor mic, sub 5%, sigur ca a crescut numarul infectiilor destul de mult, au revenit la obligativitatea purtarii mastii, si vedem cum evolueaza lucrurile. Deocamdata, cine pleaca in concediu poate sa plece linistit. Poate cei cam de peste o saptamana care ar urma sa plece trebuie sa urmareasca evolutia indicatorului respectiv pe site-ul INSP”, a mai spus Orban.

Citeste si articolul :   Se dau bani serioşi de la stat! Ajutoarele au intrat deja pe card la sute de beneficiari

Ludovic Orban a mentionat ca nu e cazul acum ca cei care se intorc din Bulgaria sa stea in carantina: „Asta e valabil pentru orice tara, ca mai sunt tari care au crescut infectarile, pe de alta parte sunt in tari care au scazut infectarile”.