Doliu in Romania! A incetat din viata un mare erou.

Doliu in Romania! Un mare erou national s-a stins din viata dupa o lunga suferinta. Simion Balos, veteran de razboi, fost prizonier in Siberia, a decedat noaptea trecuta.

Anuntul a fost facut de catre cei de la Cercul Militar Alba Iulia.

„Veteranul de razboi cu ochii albastri, Simion Balos, din Galda de Sus, din pacate, a trecut azi noapte la Domnul. (…). Ieri a implinit 99 de ani.

Ne-am rugat cu totii ca el sa isi revina si sa se poata ridica din patul suferintei, dar se pare ca eroul nostru si-a incheiat calatoria aici, urmand calatoria spre Tatal Ceresc, acolo unde merg eroii, oamenii buni si curajosi.

Vesnica recunostinta, brav erou!”, a scris Petruta Pop, cea care a initiat, in urma cu cativa ani, un proiect de omagiere a veteranilor de razboi din judetul Alba.

Veteranul de razboi implineste miercuri venerabila varsta de 99 de ani.

„Sanatatea sa extrem de precara nu ne-a permis sa il vizitam. Un atac vascular puternic, petrecut la finele lui ianuarie, il sfarseste, incet-incet, pe eroul bland, cu fata mereu stralucitoare si ochii de un albastru fermecator”, scria Petruta Pop, care preciza ca barbatul era ingrijit „cu dragoste si devotament” de catre fiica sa, Maria Cristea.

Citeste si articolul :   A fost demis. Decizie anuntata de Ludovic Orban

Potrivit directorului Cercului Militar Alba Iulia, Simion Balos a fost inregimentat la Artilerie la varsta de 18 ani, iar pe frontul de Est a luptat timp de 1 an si 5 luni.

„Ca multi alti soldati, Simion Balos cade prizonier si este dus in Siberia timp de 3 ani si 3 luni. In aceasta perioada, a avut parte de o experienta foarte grea, lucrand la o fabrica de armament, apoi la mina, iar, spre final, la taiat arbori in padure.

In ciuda varstei sale tinere, Simion Balos, prin diverse intamplari care starnesc hazul, ajunge sa fie pe placul multor comandanti rusi, astfel incat, spre finele prizonieratului, va conduce brigazi de prizonieri la munca in padure, dar si brigazi de rusi civili”, a mentionat acesta.

„Astfel ca, Simion Balos, din Galda de Sus, este si fost detinut politic, avand la vremea aceea curajul sa se impotriveasca hidrei comuniste, dupa aproape 5 ani de razboi si prizonierat”, a mai spus Petruta Pop.

Directorul Cercului Militar Alba Iulia a anuntat ca in noaptea de miercuri spre joi s-a stins si ultimul veteran de razboi din comuna Ciugud, Fekete Ioan.

Autor