ECDC da vestea pe care nu voia sa o auda nimeni. Se intampla din august

Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) anunta o crestere puternica a numarului de cazuri de COVID-19 in perioada urmatoare. Aceasta crestere va ajunge la de aproape cinci ori mai multe cazuri noi pana la 1 august.

In zona care include Uniunea Europeana, Norvegia si Islanda, agentia prognozeaza o incidenta de mai mult de 420 de cazuri noi la 100.000 de locuitori pentru saptamana care se incheie la 1 august, fata de sub 90 in saptamana trecuta, transmite Agerpres, care citeaza AFP.

Pentru saptamana care se termina la 8 august, ECDC prognozeaza o noua crestere a incidentei, la peste 620 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Desi aceste proiectii sunt doar ipoteze epidemiologice, acest nivel corespunde celui observat in timpul varfurilor epidemice din toamna lui 2020 si din aprilie 2021, potrivit datelor agentiei UE.

Chiar daca numarul de cazuri va creste, numarul de spitalizari si cel de decese ar urma sa creasca mai lent, datorita campaniei de vaccinare. Rata deceselor asociate COVID-19 ar urma sa depaseasca din nou pragul de 10 la 100.000 de locuitori, fata de 6,8 saptamana trecuta.

Citeste si articolul :   Tudorache a iesit in strada si cere renumararea voturilor

In momentul de fata, tendinta este de crestere in doua treimi din cele 30 de state monitorizate de ECDE, ‘iar, in tarile cele mai afectate, cresterile cele mai puternice de cazuri si nivelurile cele mai ridicate de contaminare se regasesc la grupa 15-24 de ani, cu cresteri limitate pentru cei de peste 65 de ani’.

In intervalul 5-11 iulie, numarul de cazuri noi in Uniunea Europeana a facut un salt de 60%, crescand pentru a doua saptamana consecutiv din cauza ‘relaxarii masurilor si a propagarii variantei Delta’, detectata initial in India.

Luna trecuta, agentia cu sediul la Stockholm prevenise ca, pana la sfarsitul lunii august, 90% dintre noile infectari vor fi cu varianta Delta.

Autor