Alerta alimentara: “Au fost confiscate si retrase de pe piata”.

Alerta alimentara. Inspectorii sanitar-veterinari au anuntat ca tot mai multe loturi care vin din import, in principal din Polonia, sunt depistate cu salmonella, o bacterie periculoasa pentru oameni.

Zeci de tone de carne de pasare din import au fost depistate cu salmonella de reprezentantii autoritatii nationale sanitar-veterinare.

”21 de alerte pe salmonella interititis cu provenienta in special din zona Poloniei. Avem o cantitate de produse din carne de pasare, pulpe, organe, ele sunt de ordinul zecilor de tone care au fost confiscate si retrase de pe piata”, a declarat Mihai Ponea, directorul general al ANSVSA.

Conform legii in vigoare, din fiecare lot de carne care urmeaza sa fie vandut sunt prelevate probe care ajung la laborator. Asa sunt descoperite eventualele contaminari. Sunt peste 2.500 de tipuri de salmonella, insa doar doua sunt periculoase pentru oameni.

Daca produsele sunt depistate cu aceste forme ale bacteriei, ele sunt distruse imediat.

”Exista si programe de monitorizare, dar firmele sunt obligate sa isi verifice calitatea microbiologica si apoi sa se prezinte pe raft cu produsul respectiv la vanzare. Dar se poate intampla sa apara accidente pe lantul frigorific mai ales, cum va spuneam”, a declarat Nastasia Belc, directorul general al Institutului pentru Cercetare Alimentara.

Citeste si articolul :   Prognoza METEO pana luni. Vremea se schimba radical incepand de vineri.

Medicii ne recomanda sa fim atenti inclusiv cum pregatim carnea.

Nu se foloseste acelasi cutit pentru carnea de pui si pentru alte alimente

Este recomandat ca pe masa pe care vrem sa taiem si sa pregatim carnea de pui sa nu avem si alte produse pe care le mancam crude. Cum ar fi legumele pentru salata.

Bacteriile se pot transmite usor mai ales prin picaturile de apa si pot fi distruse doar prin gatirea alimentelor la o temperatura ridicata, cel putin 20 de minute.

Totodata, este important sa nu folosim acelasi tocator si cutit cu care am taiat carnea si pentru alte alimente. Fie le spalam foarte bine, fie folosim unele diferite.

”Salmonella este o bacterie foarte periculoasa mai ales pentru organismele care au probleme cu imunitatea. Ma refer aici la persoane cu boli cronice, care fac chimioterapie, varstnici, copii mici. Poate afecta inima, poate da soc toxic atunci cand bacteria se inmulteste si elimina intr-un aliment toxine”, a declarat Dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase.

Autor