Iata cum sa recunoastem un cheag de sange in cele 6 parti principale ale corpului!

Se pot forma cheaguri de sange in diferite parti ale corpului. Uneori, cheagurile se pot rupe si pot circula prin sange dintr-o parte a corpului in alta. Cele 6 parti principale ale corpului in care se pot forma cheaguri de sange sunt bratul, piciorul, abdomenul, rinichii, plamanii, inima si creierul.

Cum se formeaza cheaguri de sange?

Cand aveti o taietura suficient de adanca pentru a strapunge peretele unui vas de sange, celulele sanguine numite trombocite se reped spre deschidere. Proteinele din partea lichida a sangelui sau din plasma permit trombocitelor sa se lipeasca de gaura. Proteinele si trombocitele formeaza un dop lipicios care impiedica curgerea sangelui. Dupa ce corpul tau vindeca rana, cheagul se dizolva.

De asemenea, puteti avea cheaguri de sange daca aveti o boala care determina corpul sa produca prea multe celule rosii din sange sau trombocite. Aceasta se mai numeste si o stare hipercoagulabila. Cancerul, diabetul, ateroscleroza, obezitatea sau chiar insuficienta cardiaca sunt boli care pot afecta fluxul sanguin si pot face ca cheagurile sa se formeze.

Citeste si articolul :   9 Superalimente pentru combaterea racelii comune

Simptomele cheagurilor de sange in diferite parti ale corpului

Un cheag de sange in picior sau brat

Cel mai frecvent loc in care apare un cheag de sange este la nivelul piciorului si poate prezenta o varietate de simptome, inclusiv umflaturi, durere, senzatie de fierbinte sau decolorarea pielii.

Publicitate

Un cheag de sange in abdomen

Durerea abdominala severa si umflarea pot fi simptome ale unui cheag de sange undeva in abdomen.

Un cheag de sange in rinichi

Un cheag de sange care se formeaza in rinichi provoaca blocarea venei renale, care poate creste tensiunea arteriala si poate provoca insuficienta renala. Simptomele pot fi dureri la nivelul picioarelor, stomacului, coapselor sau spatelui inferior, sange in urina, greata sau varsaturi.

Un cheag de sange in plamani

Un cheag de sange care ajunge la plamani se numeste embolie pulmonara. Simptomele sunt: ​​respiratie scurta brusca care nu este cauzata de exercitii fizice, dureri in piept, palpitatii sau ritm cardiac rapid, probleme de respiratie si scuipaturi sangeroase.

Citeste si articolul :   Triptofan, nutrientul pentru buna dispozitie

Un cheag de sange la inima

Un cheag de sange in inima provoaca un atac de cord. Un cheag de sange in inima ar putea rani pieptul. Ameteli si dificultati de respiratie sunt alte simptome potentiale.

Un cheag de sange la creier

Un cheag de sange in creier se mai numeste si accident vascular cerebral. Un cheag de sange in creier poate provoca o durere de cap brusca sau severa sau dificultati bruste de vorbire sau de vedere.

Cum puteti preveni formarea cheagurilor de sange?

Nu stati perioade lungi de timp. Ramaneti activ, va impiedica sangele sa se adune in picioare si sa formeze un cheag.

Persoanele supraponderale prezinta un risc mai mare de aparitie a placii in artere, ceea ce duce la formarea de cheaguri de sange.

Controleaza diabetul si bolile de inima. Aceste conditii pot creste riscul unui cheag de sange.

Nu fumati, deoarece tigarile deterioreaza vasele de sange si fac ca trombocitele sa se aglomereze.

Citeste si articolul :   Oamenii de stiinta de la USC identifica ordinea simptomelor COVID-19

Bea multa apa . A avea prea putin lichid in corpul tau iti ingroasa sangele.

Nu ezitati sa discutati cu medicul dumneavoastra daca sunteti ingrijorat de riscul formarii unui cheag de sange!

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.