Diferente mari la contestatii. Ce se intampla cu profesorii care au evaluat gresit

Au fost depuse foarte multe contestatii , iar diferentele au fost chiar si de 3-4 puncte, in unele cazuri, intre notele date initial si notele finale rezultate in urma contestatiilor de la Evaluarea Nationala si Bacalaureat 2021. Ministrul Sorin Cimpeanu a transmis ca acei profesori care au gresit atat de mult in calcularea notei vor fi identificati si se vor lua masuri impotriva lor.

La Bacalaureat, dintr-un total de aproape 56.000 de contestatii, aproape 53.000 s-au soldat cu schimbarea notei, dintre care 47.000 au fost in limita de un punct, iar aproape 6.000 de lucrari au fost evaluate la diferente mai mari de un punct. Dintre acestea, 19 note au fost evaluate cu diferente: in plus – 16 note, in minus – 3 note.

La Evaluarea Nationala a fost 20.000 de contestatii, dintre care peste 18.000 s-au soldat cu modificarea notei, in conditiile in care „baremul a fost foarte strans, foarte exact, foarte corect intocmit, in asa fel incat ne-am fi asteptat la un subiectivism mult redus”, a declarat ministrul educatiei, Sorin Cimpeanu la Digi24.

„Si totusi, s-a manifestat. Inseamna ca factorul uman, acei colegi implicati in Evaluarea Nationala si Bacalaureat au nevoie de mult mai multa pregatire. Mai mult decat atat, inseamna o masura precum corectarea informatizata, care elimina subiectivismul – fie din perspectiva erorilor umane, fie din perspectiva greselilor mai mult sau mai putin intentionate”, a spus ministrul.

„Evaluatorii nu s-ar mai cunoaste intre ei, acolo unde avem intrebari de tip grila, corectura poate sa fie facuta direct in soft, care sa semnaleze si eventualele diferente intrei cei doi evaluatori care nu se cunosc intre ei. Toate aceste lucruri vor putea fi facute la evaluarea nationala la clasa a II-a, a IV-a si a VI-a si chiar la Evaluarea Nationala, chiar de anul viitor, chiar daca este un obiectiv extrem de ambitios – in afara de mine, nu sunt multi aceia care cred ca poate fi facut. Aceasta evaluare informatizata s-ar putea introduce la nivel de proiect pilot si la Bacalaureat inca de anul viitor, inainte de a avea acel Bacalaureat bazat pe competente”, a mentionat Sorin Cimpeanu.

2.467 de elevi au promovat Bacalaureatul dupa contestatii.

„Am cerut situatia diferentelor mult peste limita admisibila pentru o eroare umana si la Evaluarea Nationala, si la Bacalaureat. In toate aceste situatii vom vedea exact lucrarile si vom lua masurile care se impun. Prima masura, nu ma feresc s-o spun, ar fi aceea ca cei care au gresit flagrant sa nu mai corecteze vreodata sau cel putin sa nu mai corecteze pana nu dovedesc ca vor putea sa faca evaluari corecte. Pierderile sunt foarte mari la nivelul increderii in sistemul de invatamant si in sistemul de evaluare. Sunt mult prea mari. Este pentru primul an cand am insistat sa facem publice aceste diferente – cate note s-au modificat, cate in plus si cate in minus, cate cu diferente mai mult de un punct, mai putin de un punct, cate mai mari de doua, de trei si avem chiar o nota cu diferente de 4 puncte”, a mai spus Cimpeanu.

Citeste si articolul :   Veste excelenta pentru romani: "Doar 2 zone din Romania mai sunt in scenariul galben."

 „Cei care au gresit flagrant, sa suporte consecintele!”

„Evaluarea profesorilor titluari va fi posibila cand vom avea o noua lege a educatiei, care sa prevada obligativitatea unei evaluari obiective, bazata pe progresul elevului, si nu pe un teanc de documente care nu spun aproape nimic – si ma refer aici la evaluari care se fac la nivelul scolilor, care in proportie de 80 la suta sunt total irelevante, consuma din timpul cadrelor didactice care ar trebui sa fie alocat elevului. Cadrul didactic consuma timp pentru a achizitiona tot felul de hartiute care sa certifice intr-o modalitate mai mult sau mai putin convingatoare, de obieci neconvingatoare, eventuale competente”.

„Va merge corpul de control in toate cele 36 de licee, condus la nivel de director general sau secretar de stat din Ministerul Educatiei, poate chiar de ministru, pentru ca am sa doresc si eu sa vad una, doua, trei din aceste scoli in care niciun elev nu a reusit sa promoveze bacalaureatul. Cauzele sunt profunde si sunt grave. Verificam cauzele, nivelul de implicare al cadrelor didactice, care este parcursul educational al acestor elevi. S-ar putea sa nu fie o surpriza ca n-au promovat bacalaureatul, sa fie probleme adunate in timp. Daca am avut probleme adunate in ani si n-am intervenit deloc inseamna ca trebuie sa intervenim, este o problema profunda si grava”, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.