9 iulie, sarbatoare mare in Biserica Ortodoxa Romana. Este cinstita Icoana Maicii Domnului „Indrumatoarea”. Rugaciunea care se zice doar in aceasta zi

Sarbatoare mare in Biserica Ortodoxa Romana. Icoana Maicii Domnului „Indrumatoarea” este cinstita in Biserica Ortodoxa Romana in data de 9 iulie, potrivit hotararii Sfantului Sinod din 24 mai 2018.

Aceasta propunere a venit din partea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si a fost aprobata inscrierea in calendar a sarbatorii incepand cu anul 2019.

De asemenea, in cadrul sedintei sinodale au fost aprobate textele slujbei, sinaxarului, troparului, condacului si acatistului cinstirii acestei Sfinte Icoane.

Icoana Maicii Domnului „Indrumatoarea”

Icoana se afla in patrimoniul Manastirii Neamt de sase secole, este cea mai veche si mai frumoasa icoana din tara, renumita ca facatoare-de-minuni.

Ea dateaza din anul 665, fiind pictata in Lida si daruita domnitorului Alexandru cel Bun de Imparatul Bizantului Ioan al VIII-lea Paleologul.

Traditia si unele insemnari vechi atesta ca icoana de la Manastirea Neamt este o copie a celei despre care se spune ca a fost pictata prin minune pe un stalp al bisericii din Lida, oras din Israel.
Pictura icoanei aflata in Biserica „Inaltarea Domnului“ din incinta manastirii este protejata cu o imbracaminte metalica, ornamentata cu pietre pretioase, intre anii 1844-1845, in timpul staretului Neonil.

Citeste si articolul :   Sarbatoare mare, astazi, 7 august, in calendarul ortodox. Mii de femei ii poarta numele

Icoana a fost ascunsa in perioada 3 iunie 1821 – 28 octombrie 1822 in padure pentru a fi aparata de turci.

Rugaciune la icoana Maicii Domnului „Indrumatoarea”

Aceasta rugaciune se spune pe 9 iulie, pana la asfintit.

“Ceea ce esti Izvor a toata intelepciunea indruma pasii nostri pe cararea mantuirii, Stapana, caci numai tu ai purtat in pantecele tau si ai nascut pe Cel Ce a luat firea neputincioasa a lui Adam ca s-o innoiasca si sa o aseze pe scaunul slavei ceresti. In bratele tale ai purtat cu cuviinta dumnezeiasca pe Soarele dreptatii, Cel Ce cu razele iubirii Sale de oameni lumineaza inimile celor ce se nevoiesc pe calea dobandirii virtutilor. Pe Acesta roaga-L, Fericita, sa ne daruiasca indurarile Sale, iertand nedreptatile noastre si asezandu-ne la limanul vietuirii curate.Amin!”

Autor