Tone de fructe si legume romanesti aruncate zilnic la gunoi. Producatorii sunt nemultumiti de preturile prea mici din piata. Acestia se plang de faptul ca nu au unde sa le vanda, iar atunci cand reusesc sa o faca, pretul este unul foarte mic si nu acopera investitia.
“Pusi in februarie… nopti nedormite… doua luni am stat numai cu focurile, sa facem la sere. Doua luni n-am dormit in pat, deloc. Am stat numai la focuri. Si ziua si noaptea. Patru remorci de lemne arse. Mai am o tura. Si acasa acum, cred ca tot 3 tone culegem. Ia uite, castraveti frumosi”, a spus un fermier.
De asemenea, producatorii sunt nemultumiti de faptul ca trebuie sa vanda la preturi foarte mici comerciantilor, iar adaosul acestora in piete este foarte mare.
“Timp de doua saptamani nu am putut vinde niciun castravete. Importul este foarte mare, de zarzavaturi, ca aduce de afara. Si cand aduce de afara, taranul nu mai poate vinde legumele lui”, a spus un producator autohton.
Publicitate
In pietele din Romania, preturile sunt si de 15 ori mai mari, asa ca, producatorii prefera sa duca legumele la groapa de gunoi.
Producator: La ora asta nu trebuia sa existe cartofi de import, cand Romania produce cartofi
Astfel, la Lunguletu, in judetul Dambovita, producatorii de cartofi se plang de pretul foarte mic pe care sunt nevoiti sa isi vanda marfa.
“Din alte tari se vand, si ai nostri ii jelim pe aici. Ii dam pe 20-30 de bani. Pret de mizerie. Nici aratura nu o scoatem, si pesticidele”
Contactati de reporterii Digi24, producatorii si-au spus oful:
Producator de cartofi: La ora asta nu trebuia sa existe cartofi de import, cand Romania produce cartofi.
Reporter: Si acum ce o sa faceti cu atatia cartofi?
Producator de cartofi: O sa-i aruncam.
Nici marile lanturi de magazine nu incurajeaza productiile de fructe si legume romanesti.
“Tot ce vine din import este cu o logistica mai bine definita. Comerciantii romani nu sunt organizati”, a spus un director de hipermarket.
“Tot ce vine pe cale de import este cu o logistica mai bine definita, ceea ce usureaza comertul. Toti comerciantii romani nu sunt foarte bine organizati pentru a livra pe retele de magazine” a spus Catalin Ciucanu, director la un hipermarket din Buzau.
Marfa de buna calitate si la Dabuleni.
Cu toate astea, faimosii pepeni nu au prioritate in hipermarketurile de la noi din tara. Producatorii se plang de faptul ca cei care cumpara se uita la aspect de cele mai multe ori.
Producator de pepeni: Din Grecia sunt aceeasi marime, aceeasi culoare, parca sunt facute industruial, si nu natural, asa cum sunt facute lubenitele de Dabuleni.
Fara o piata de desfacere bine pusa la punct, producatorii romani ajung sa munceasca in zadar. Mai mult decat atat, banii investiti sunt aruncati pe apa sambetei, la gunoi, o data cu tonele de fructe si legume.
Apelul legumicultorului Danut Moroiu: Dau gratis castraveti pentru camine de nevoiasi si catre spitale!
Danut Moroiu a facut public un videoclip pe Facebook in care arata cum sunt aruncate kilograme intregi de castraveti si a facut un apel la cei care vor sa ii primeasca gratis. A specificat insa ca nu ii va da la bisnitari, ci doar la camine, case de batrani, spitale, catre institutii care chiar au nevoie, pentru a beneficia de marfa niste oameni nevoiasi.
”Le-am spus si pe Facebook, sa vina sa ia, dau si o tona, dar sa vina reprezentanti ai caselor de copii, institutii unde se gasesc oameni nevoiasi, ii dau cu mare placere pentru ca este munca noastra si nu vreau sa vad cum ajunge la groapa de gunoi”, a facut un apel legumicultorul.
Publicitate