Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a promulgat legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea OUG 163/2020, care stabileste cadrul legal pentru completarea, de catre persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare in sistemul public de pensii necesar pentru acordarea unei pensii pentru limita de varsta, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate partial, prin incheierea unui contract de asigurare sociala pentru perioade de timp de maximum 6 ani anteriori implinirii varstei standard de pensionare.
“Pana la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevazute la art. 1 pot incheia un contract de asigurare sociala in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta”, se arata in lege.
Actul normativ mai prevede ca plata contributiei de asigurari sociale datorate se efectueaza intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, pana la data de 31 august 2023.
″In situatia in care la data de 31 august 2023 contributia de asigurari sociale datorata nu este achitata in intregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzator platii efectuate”, se mai arata in lege.
Ce presupune cumpararea de vechime in munca.
Contributia de asigurari sociale poate fi platita pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori incheierii contractului de asigurare, in cazul in care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia in tara, in statele membre UE sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale.
Cat costa sa va cumparati vechime
Vechimea este necesara pentru romani, iar acum acestia o pot cumpara. Preturile difera in functie de cati ani vrei sa iti cumperi. De exemplu, daca vrei sa iti cumperi 6 ani de vechime (intre 2013 si 2018), va trebui sa scoti din buzunar 23.200 de lei.
Romanii care doresc sa isi cumpere vechimea pentru perioada pensionarii trebuie sa stie ca plata se poate face si in rate.
Ce acte sunt necesare
• Incheierea unui contract de asigurare sociala
• Act aditional
• Declaratie din care reiese ca nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii si nu e pensionar
Astfel, contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, de tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.
Ce trebuie sa faci
Actele mentionate mai sus trebuie depuse la casa teritoriala de pensii pana la 1 septembrie 2023.
Plata se va realiza lunar sau intr-o singura transa, in functie de posibilitatile fiecaruia. Daca nu se achita in intregime suma, stagiul de cotizare se constituie corespunzator platii efectuate.
Plata se poate face prin orice mijloc de plata, inclusiv numerar la casieria casei teritoriale de pensii in raza careia se afla domiciliul persoanei interesate.
Venitul asigurat care va fi completat pe contractul de asigurare sociala ce va fi semnat nu poate fi mai mic decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata valabil la data incheierii acestuia.
contractul va inceta in momentul in care intreaga suma va fi platita.
Publicitate