Mosii de Vara 2021. Vezi de ce e bine sa-i respecti cum se cuvine. Cum se tine corect aceasta sarbatoare

Inainte de Duminica Rusaliilor sunt “Mosii de vara”, sarbatoare dedicata pomenirii celor adormiti. Cu aceasta ocazie, in toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuti la cele vesnice.

Mosii de vara – Datini si obiceiuri

“Mosii de vara”, tinuti in sambata Rusaliilor, este unul dintre cele mai importante momente ale cultului celor plecati. Inainte se credea ca sufletele lor au zburat slobode timp de 50 de zile si se intorc in subterana in sambata Rusaliilor, scrie stiriactuale.net.

Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara probleme, oamenii faceau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor: impodobeau gospodariile si locurile celor adormiti cu ramuri de tei si faceau pomeni, practici ce s-au pastrat pana astazi.

De Rusalii se dau de pomana vase de lut, cani, strachini si vase de lemn (cofe), impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. In unele sate bucovinene “Mosii de vara” incep inca in dimineata sambetei de Rusalii, cand pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor.

Publicitate

Dar pomenirea are loc mai ales in locurile unde sunt cei plecati dincolo, unde locurile sunt curatate si impodobite din timp iar lumanarile stau aprinse intreaga perioada in care se desfasoara ceremonia . Impacarea sufletelor celor dusi si intoarcerea lor in lumea de dincolo depind de bogatia (pomenilor) si de respectarea pome nirii.

Legat de acesta sarbatoare de dinaintea Rusaliilor, exista multe superstitii.

Nu ai voie sa dormi afara, sa nu mergi fie la raspantii, fie la fantana.

Sa duci la biserica crengi de tei si frunze de nuc, pe care preotii le sfintesc, iar mai apoi crestinii le pun la icoana sau la streasina casei pentru ca spiritele rele sa ocoleasca gospodaria.

Imparte oale pentru ca cei plecati sa aiba din ce bea apa!

Femeile nu trebuie sa toarca in aceasta zi, deoarece colacii dati pentru pomeni se intorc.

Femeile sa nu mature in aceasta zi.

Daca vrei ca asupra ta sa nu se abata pierderi, din primul fel de mancare pe care il gatesti in aceasta zi trebuie sa dai pomana celor nevoiasi. Oamenii dau de pomana si ceapa sau usturoi verde, pentru ca gradina lor sa rodeasca.

Citeste si articolul :   Sfintii Constantin si Elena, 21 mai 2020. Ce trebuie sa faci pentru ca sporul sa se adune in casa ta

Daca in ziua Mosilor de Vara oamenii scot apa din fantana, acestia lasa un banut pentru apa celor dusi. Tot ceea ce dai de pomana trebuie sa fie nou si proaspat.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.