Profesorul Alexandru Rafila, a declarat ca este posibil ca Romania sa inregistreze, in toamna, mai multe cazuri de coronavirus si de decese, mai ales daca tulpina indiana va deveni dominanta.
„Sigur, e greu sa faci o analiza daca nu ai la dispozitie suficiente date si ar trebui sa vedem si un studiu de seroprevalenta sa stim care e imunitatea generata in populatie, adica persoane care au trecut prin boala plus vaccinati. Atunci am putea sa facem o apreciere mai aproape de adevar. Opinia mea este ca in aceasta vara nu va exista o mare apetenta pentru vaccinare, decat daca se intampla ceva extraordinar si va incepe o campanie care sa ajunga la inima oamenilor din rural, daca exista tendinta de a colabora cu autoritatile locale, dar nu cred ca se va intampla asa ceva, mai ales ca oamenii se gandesc mai mult la concedii decat la o campanie de vaccinare.
Exista la nivelul Comitetului National de Coordonare a Vaccinarii o astfel de estimare care spune ca pana la 31 decembrie se vor vaccina circa 8 milioane de persoane. Deci, probabil ca o crestere a interesului pentru vaccinare va fi in lunile septembrie si octombrie, daca in acea perioada se va inregistra un numar mai mare de cazuri, un asa zis val al patrulea, sigur, nu de o amplitudine si cu consecinte ca la ultimul, dar, parerea mea este ca in toamna, mai ales daca tulpina indiana va deveni dominanta in Romania si la noi vom inregistra un numar semnificativ mai mare de cazuri si, din nefericire, si de decese. Acum avem 150-200 de cazuri pe zi, foarte putine, ceea ce arata ca transmiterea comunitara nu mai exista. Pot aparea in cursul verii focare, iar daca DSP-urile isi vor face treaba rapid ele nu se vor extinde.
In toamna insa, avand in vedere si circulatia intensa a persoanelor din aceasta vara, vor exista cu siguranta si modificari ale situatiei epidemiologice, iar vaccinarea, care acum nu are inca 5 milioane de persoane, nu cred ca va reusi sa progreseze cu un procent mai mare de 20-30% fata de evaluarea actuala“, a declatat medicul Alexandru Rafila la Antena 3.
Publicitate
Publicitate