Alexandru Rafila, veste buna pentru romani

Alexandru Rafila a declarat caiIn acest moment, virusul Sars-CoV-2 nu mai are transmitere comunitara in Romania. Desi este o veste buna, asta nu inseamna ca nu ne putem confrunta cu un nou val al epidemiei, a avertizat profesorul.

“La 130-150 de cazuri nu mai e transmitere intercomunitara a infectiei in Romania. Chiar daca cifrele sunt subevaluate, 500 de cazuri pe zi la nivel national nu inseamna transmitere comunitara, e una sporadica. Trebuie sa intelegem ca in Romania au circulat mai putin variantele mutante, cu exceptia variantei din Marea Britanie.

Daca incet-incet apar cazuri cu o varianta cu transmisibilitate mai mare, de exemplu varianta indiana are 40-50% transmisibilitatea mai rapida decat varianta clasica, atunci putem sa spunem ca reapare transmiterea comunitara.

Nu trebuie sa devenim paranoici, trebuie sa continuam sa pledam pentru vaccinare, sa o facem tintit. In mediul rural nu se vaccineaza, asta e realitatea si cred ca in aceasta vara am putea sa facem in asa fel incat autoritatile sa gaseasca cheia parteneriatului cu autoritatile locale incat in mediul rural sa inceapa sa existe interes pentru vaccinare.

Daca in toamna vor fi semne de crestere a numarului de cazuri, atunci cu siguranta daca terenul e pregatit, va exista si aflux mai mare poate in a doua jumatate a verii sau in toamna.

Citeste si articolul :   Recomandarile GCS pentru perioada Pastelui: Sarbatoriti doar cu cei cu care locuiti

Peste vara sunt concedii, aceia care doresc sa calatoreasa s-au vaccinat sau se vor vaccina in perioada urmatoare. Persoana sedentara o va face cand va vedea ca aceasta pandemie ar putea sa reizbucneasca”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24.

Autor