Se prelungeste Starea de Alerta. Noi reguli impuse de autoritati

Guvernul a prelungit starea de alerta cu alte 30 de zile. Florin Citu, premierul Romaniei, a anuntat ca Guvernul a aprobat proiectul de hotarare care prevede prelungirea starii de alerta cu alte 30 de zile, incepand cu 12 iunie.

Printre noutati ar fi posibilitatea participarii la nunti si botezuri, in interior, a unui numar de 200 de persoane, cu conditia asigurarii a unui spatiu de doi metri patrati pentru fiecare om.

Masura se aplica din 12 iunie. La evenimente vor fi acceptate doar persoane vaccinate sau testate anti-Covid-19. Vor fi cel mult 200 de persoane in interior – vaccinate, testate sau vindecate de boala.

La exterior se permit cel mult 70 de persoane, fara restrictii, si nelimitat pentru cei vaccinati sau testati.

Publicitate

Pe 28 iunie, in cadrul optimilor al turneului final Campionatul European de Fotbal UEFA 2020 pot participa spectatori cu pana la 50% din capacitatea maxima a tribunelor, a mai spus Citu. El a precizat ca pot participa 1.000 de persoane la evenimentele din aer liber aferente campaniei electorale pentru alegerile locale partiale din 27 iunie.

HOTARARE:

Art. 1 – Se propune prelungirea starii de alerta pe intreg teritoriul national, pentru o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 12.06.2021.

Art. 2 – Masurile de prevenire si control al infectiilor generate de virusul SARS-CoV-2, necesar a fi adoptate incepand cu data de 12.06.2021, in contextul epidemiologic actual, sunt prevazute in anexa la prezenta.

Se considera necesara mentinerea obligativitatii purtarii mastii de protectie in spatiile publice, piete, targuri, balciuri, talciocuri, statii pentru transportul in comun, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca, sau in alte zone cu potential de aglomerare stabilite prin hotarare a comitetului judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.

Citeste si articolul :   Cum si unde te poti programa pentru a te vaccina impotriva coronavirusului. Tabelul pe judete

Se considera necesara mentinerea restrictiilor privind organizarea si desfasurarea de mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de intruniri in spatii deschise, precum si a intrunirilor de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, sportive sau de divertisment in spatii inchise si desfasurarea acestora in conditiile punctelor 9-34.

Activitatile institutiilor muzeale, a bibliotecilor, librariilor, cinematografelor, studiourilor de productie de film si audiovizuala, a institutiilor de spectacole si/sau concerte, scolilor populare, de arta si de meserii, precum si evenimentele culturale in aer liber se desfasoara numai in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii si al ministrului sanatatii.

Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor si rugaciunilor colective, se desfasoara in interiorul si/sau in afara lacasurilor de cult cu respectarea regulilor de protectie sanitara, stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.

Se propune mentinerea organizarii de evenimente private cum ar fi nunti, botezuri, mese festive etc., fara a se limita la acestea, in saloane, camine culturale, restaurante, baruri, cafenele, sali/corturi de evenimente, cu un numar de maximum 70 de persoane in exterior sau de maximum 50 de persoane in interior in judetele/localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori. La stabilirea numarului de persoane in exterior si/sau in interior nu se iau in calcul persoanele care au varsta mai mica de 16 ani. Evenimentele se pot organiza si cu participarea persoanelor pana la capacitatea maxima a spatiului daca toti participantii sunt persoane vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare si este asigurata o suprafata de minimum 4 mp pentru fiecare persoana.

Citeste si articolul :   Ce este Starea de Alerta ce s-ar putea instaura dupa data de 15 mai

Se propune mentinerea interdictiei de circulatie a persoanelor in afara locuintei/gospodariei fara restrictii, in toate localitatile in care incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori si mai mica de 7,5 la 1.000 de locuitori, in intervalul orar 20,00-05,00, pentru zilele de vineri, sambata si duminica. Aplicabilitatea masurii inceteaza cand rata de incidenta cumulata la 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

Se propune mentinerea interdictiei de circulatie a persoanelor in afara locuintei/gospodariei fara restrictii, in toate localitatile in care incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, in intervalul orar 20,00-05,00, pe intreaga durata a saptamanii. Aplicabilitatea masurii inceteaza cand rata de incidenta cumulata la 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori si intra in vigoare masura prevazuta la pct. 37.

Se propune mentinerea inchiderii temporare, totale sau partiale, a urmatoarelor puncte de trecere a frontierei de stat:

47.1 la frontiera romano-ungara: Carei, judetul Satu Mare.

Citeste si articolul :   Se intorc ninsorile. Avertizare ANM

47.2 la frontiera romano-bulgara:

a) Lipnita, judetul Constanta;
b) Dobromir, judetul Constanta;
c) Bechet, judetul Dolj (cu exceptia traficului de marfa).

47.3 la frontiera romano-sarba:

a) Moldova Noua, judetul Caras-Severin;
b) Valcani, judetul Timis;

c) Stamora-Moravita, judetul Timis – feroviar (cu exceptia traficului de marfa);
d) Lunga, judetul Timis;
e) Foeni, judetul Timis.

Se mentine limitarea gradului de ocupare a spatiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistica, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, la cel mult 85% din capacitatea maxima a acestora, situate pe litoralul Marii Negre in judetul Constanta, in localitatile:

57.1. Constanta,
57.2. Cap Aurora,
57.3. Costinesti,

57.4. Eforie Nord,
57.5. Eforie Sud,
57.6. Tuzla,
57.7. Jupiter,

57.8. 2 Mai,
57.9. Vama Veche,
57.10. Zona Mamaia Nord,
57.11. Mamaia si Mamaia Sat,

57.12. Mangalia,
57.13. Neptun-Olimp,
57.14. Saturn,

57.15. Techirghiol,
57.16. Navodari
57.17. Venus
57.18. Agigea.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.