Cascada Bigar, cea mai frumoasa cascada din Romania, s-a prabusit. Anuntul a fost facut de catre Romsilva. Jumatate din spectaculoasa cascada s-a rupt in doua. Motivul ar fi greutatea.
”Avem, din pacate, si o veste neplacuta. Cascada Bigar, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, s-a prabusit astazi din cauze naturale”, a transmis, luni seara, Romsilva, pe pagina de Facebook.
Potrivit Romsilva, travertinul si muschii care s-au acumulat in timp, au crescut in dimensiuni si greutate, iar cascada a cedat sub propria greutate.
Unii spun insa ca o cauza ar putea fi si interventia omului, insa autoritatile din zona infirma acest lucru.
Publicitate
„Eu zic ca nu se confirma chestia cu apa care s-a luat pastravarie. Pastravaria fiind tot a Romsilva, taxa se incaseaza tot de Romsilva. Noi, ca si comuna, am beneficiat doar de acei turisti care veneau in zona si de acei agenti economici care aveau activitatea pe raza comunei. Vorbim de zeci de mii de turisti anual. Lunar erau 7-8-10.000”, a declarat Adrian Stoicu, primarul localitatii Bozovici.
”In jurul orelor 18 s-a rupt, s-a prabusit o parte din ea. Am vazut ca se vehiculeaza pe retelele de socializare, in amonte este o captare de apa care duce la pastravarie, nu a avut un efect care sa duca la ruperea cascade. Nu ne asteptam la o rupere sau la o prabusire a ei”, a declarat si Vasile Constantin, director Parcul National Cheile Nerei Beusnita.
Un incident similar s-ar mai fi intamplat si in 2007
„Efectul si nenorocirea s-au intamplat din cauza depunerii de la an la an a muschiului. Nu stiu daca cineva studia sau scana, eu zic ca se putea consolida un pic sub. Acel muschi a ramas in aer, ca un voal”, a mai spus Adrian Stoicu.
Alte surse din Romsilva spun ca un incident similar ar fi avut loc si in 2007 si ca biologul parcului ar fi trebuit sa monitorizeze situatia, insa acest lucru nu s-a intamplat.
De asemenea, se mai spune ca debitul de apa a tot scazut, dupa constructia pastravariei. Apa curgea doar pe anumite portiuni si nu mai forma o perdea peste tot. Astfel, travertinul s-ar fi sfaramat in timp si de aceea s-a prabusit sub propria greutate. Totusi, autoritatile din zona infirma acest lucru.
„Nu e nicio interventie. S-a intamplat, natura isi urmeaza cursul, nu cred ca e niciun sabotaj. E pacat, ca acolo deja s-a investit, s-au facut anumite facilitati care acum, din pacate, nu vor mai avea utilitatea necesara”, a declarat Romeo Dunca, presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin.
Cascada Bigar, desemnata „cea mai frumoasa din lume”
Intr-unul din topuri realizate de „The World Geography”, cascada Bigar fost desemnata cea mai frumoasa din lume.
In 2010, un ghid turistic international, National Geographic Traveler – Romania, a prezentat pentru prima data cascada, in presa dedicata turismului si calatoriilor.
Zona Izvorul sau Izbucului Bigar este inclusa din anul 2000 in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita. Izvorul este alimentat de un curs de apa subteran, care strabate pestera Bigar din Muntii Aninei.
Dupa aproximativ 200 de metri, apa izvorului se varsa in raul Minis, de pe un prag stancos, formand cascada de tuf calcalor, ce poata numele de Cascada Bigar.
Localitatea Bigar este situata sudul Banatului, face parte din comuna Berzasca, amplasata intre orasele Moldova Noua si Orsova.
”Sunt socat, imi pare rau. Era cel mai vizitat loc din judetul nostru. O sa analizam ce este de facut, dar cu natura nu te joci. E un fenomen normal, ne intristeaza pentru ca aducea multa atentie si interes pentru zona noastra, dar Caras- Severin are multe locuri frumoase si va invitam sa le vizitati”, a declarat Romeo Dunca.
Publicitate