Medicul militar Valeriu Gheorghita: “Atunci putem intr-adevar sa vorbim de o relaxare a restrictiilor”

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 au intrat vineri in Romania, pe la Vama Nadlac. Acestea vor fi depozitate la Institutul medico-militar Cantacuzino. De acolo vor fi distribuite in cele 10 spitale aflate in prima linie a luptei impotriva pandemiei. Dozele de vaccin vor fi transportate in gheata carbonica pentru a le pastra la o temperatura de -70 de grade Celsius.

Potrivit dr. Valeriu Gheorghita, „la un nivel de acoperire vaccinala si o imunizare colectiva la circa 60% – 70%, practic, din punct de vedere epidemiologic, consecintele negative diminueaza substantial, circulatia virusului scade foarte mult si atunci putem intr-adevar sa vorbim de o relaxare a restrictiilor”.

Seful Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghita, a anuntat ca se estimeaza ca a doua transa de vaccin va sosi pe 28 decembrie si va contine aproximativ 150.000 de doze.

„Se estimeaza pe data de 28 decembrie. Este o estimare. Vom sti cu doua zile inainte, dar calendarul de livrare in momentul de fata se va derula saptamanal. Practic, in fiecare saptamana vor ajunge circa 140.000 – 150.000 de doze in Romania”, a declarat vineri dr. Gheorghita.

In contextul in care intentia de vaccinare in Romania este mica, dr. Valeriu Gheorghita a spus ca aceasta „nu reflecta refuzul, pentru ca o buna parte dintre oameni, in momentul de fata, au nevoie de mai multe informatii pentru a se decide in final daca se vor vaccina”.

Citeste si articolul :   Donald Trump jubileaza, in contextul raspandirii protestelor fata de restrictiile antiepidemice

„Deci, faptul ca nu au raspuns in momentul de fata cu da pentru vaccinare nu inseamna un refuz”, a mentionat medicul militar.

Autor