Ministrul Muncii, anunt important. Cu cat vor creste pensiile in 2022 si ce se intampla cu alocatiile

Raluca Turcan, ministrul Muncii a transmis ca anul viitor va fi aplicabila actuala legislatie in materie de pensii, urmand ca pana la sfarsitul lui 2022 sa fie adoptata o noua lege a pensiilor.

Astfel, pensiile vor creste in 2022 cel putin cu rata inflatiei, a precizat ministrul Muncii.

„Legislatia pe care o avem in momentul de fata ne-a permis ca anul acesta sa mergem pe majorarea pensiilor de 14% facuta la finalul anului trecut si in conditiile in care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, inseamna ca anul viitor vom ramane cu actuala legislatie in materie de pensii si cel mai probabil vor creste cel putin cu rata inflatiei”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a pledat din nou pentru o reforma a pensiilor, explicand ca exista o presiune „in crestere” pe sistemul de pensii. In urmatorii 9 ani vor iesi la pensie „decreteii” (copiii nascuti dupa decretul lui Nicolae Ceusescu din 1966 prin care erau interzise avorturile – n.r.) si vor exista in plus, fata de media normala, 1,8 milioane de pensionari.

„Avem nevoie de reforma in materie de pensii. Ganditi-va ca acum avem un deficit la bugetul de asigurari sociale de 16 miliarde. Pana in anul 2030 vor iesi in plus, fata de cat ies in mod normal, la pensie aproximativ 1,8 milioane de pensionari, ca urmare a boom-ului de natalitate din perioada 1966 – 1969. Ca atare, presiunea pe sistemul de pensii este in crestere”, a explicat Raluca Turcan.

Raport de 1 la 100 intre cea mai mica si cea mai mare pensie

„Raportul intre cea mai mica pensie si cea mai mare este de 1 la 100. Exista mii de pensionari care castiga in instanta impotriva statului roman si atunci avem obligatia sa crestem contributivitatea la sistemul de pensii aducand in calcul pensiilor cat mai multor oameni toti indicatorii de contributivitate, sa reducem inechitatile, sa facem sustenabil si predictibil acest sistem, nu la bunul plac al decidentilor politici care, de obicei in ajun de campanii, mai majoreaza pensiile. In acelasi timp sa digitalizam toate dosarele de pensii”, a mai spus reprezentantul Guvernului.

Citeste si articolul :   Violeta Alexandru a dat ordin: Ce se intampla cu pensiile acestor romani

Ce se intampla cu alocatiile

Despre alocatii, Raluca Turcan a precizat ca exista un calendar asumat de majorare a lor. „De altfel, va amintiti ca la inceputul anului am fost printre primii care au anuntat ca acest calendar se respecta si am majorat alocatiile de la 1 ianuarie.”

Alocatiile pentru copii cresc in cinci etape de valoare nominala egala, anunta, la inceputul anului, Ministerul Finantelor. Potrivit OUG 123/2020, care prevede dublarea alocatiilor de stat pentru copii in cinci etape, acestea ar trebui majorate la 1 iulie cu 20%.

Totusi, luna trecuta, presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, a declarat ca nu exista resurse care sa permita inca o crestere a alocatiilor in acest an, ci abia anul viitor, in 2022. Liderul PNL a precizat ca subiectul va fi discutat si in coalitia de guvernare.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.