Respecta aceste zile din Iunie, daca vrei sa fii sanatos si sa-ti mearga bine tot restul anului

Luna iunie deschide vara. Exista o vorba din batrani: „Oamenii si vantul de iunie mai curand se schimba!’. Luna iunie este plina de traditii mostenite din batrani.

In luna iunie incepe perioada postului Petru si Pavel, perioada deosebit de importanta pentru toti crestinii.

Luna lui Ciresar e un moment al schimbarilor. Batranii spun ca la Sanpetru de Vara apar licuricii, scantei cazute pe pamant dupa ce sfantul plesneste din bici. Sfantul Petru trimite licuricii pentru a-i indruma pe cei rataciti in padure.

Daca fulgera si tuna in iunie, vara va fi ploioasa si cu belsug la grau. Dar, daca ploua prea mult, se strica via. Pe de alta parte, un iunie secetos aduce belsug la porumb. Gospodarii se bucura daca sunt omizi in iunie, caci asta inseamna ca vor avea recolte bogate si rod din belsug la grau si la vie.

Publicitate

SUPERSTITII IUNIE:

Vegetatia si timpul calendaristic ajung la maturitate in prima luna a verii, cand ziua este cea mai lunga de peste an. Totusi, recoltele, oricat de promitatoare s-ar arata, nu pot fi sigure. In luna iunie, orice furtuna, vijelie sau ploaie torentiala poate distruge lanul de grau si porumb, livezile sau vita de vie.

Citeste si articolul :   Cum sa scapati de acarienii de pe trandafiri

In calendarul popular, luna iunie este una dintre cele mai importante luni, avand multe sarbatori si evenimente folclorice.

Dintre sarbatorile lunii iunie, amintim:

Sfantul Vartolomeu, pe data de 11 iunie;

Sfantul Onufrie, pe data de 12 iunie;

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Sanzienele sau Dragaica, pe data de 24 iunie;

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sau Sanpetru de Vara, pe data de 29 iunie.

Luna iunie, de asemenea, este inconjurata de o serie de superstitii cu privire la vreme si la productivitatea anului agricol.

Cateva dintre superstitiile lunii iunie:

Daca tuna si fulgera mult in luna iunie, atunci vara va fi noroasa;

Daca in luna iunie avem parte de ploi, atunci la Craciun vom avea parte de belsug;

Daca vantul de la miazanoapte va bate in luna lui iunie, atunci graul va avea roade bogate;

Daca ploua in luna iunie, atunci nu vom avea recolte prea bune la porumb, etc.

Pe langa superstitii, luna iunie este inconjurata si de multe obiceiuri, cele mai multe in data de 24 si 29 ale lunii, cand se sarbatoreste Dragagaica, respectiv Sanpetrul de Vara.

Citeste si articolul :   Lidia Fecioru: Ce trebuie sa faci ca sa-ti schimbi destinul.

Cu Ciresar incepe vara

In a doua jumatate a lui Ciresar, credinciosii crestini tin Postul inchinat Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Si pomenesc si Sfintii Recoltelor. Vara incepe de ziua lui Onofrei, pe 12 ale lunii, adica ziua Sfantului Onufrie.

Sfintii Marunti sau ai Recoltelor sunt Vartolomeu, Onufrie, Eliseu si Iuda, pomeniti pe 11, 12, 14 si 19 ale lunii. Toate au legatura cu sporul granelor, asa ca obiceiurile sunt legate de lipsa muncii la camp, de pomeni pentru cei adormiti.

Odata cu sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, pe 29, se tine un obicei stravechi, si anume Sarbatoarea lupilor sau Sanpetru de Vara.

Sfantul Petru este patronul agricultorilor, cel ce tine grindina si stapaneste piatra. Mai mult, se spune ca tot el ar fi si patronul lupilor, singurul care poate tine fiarele in frau

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.