Imbunatatiti-va creierul: 5 alimente care va stimuleaza performanta mentala

Creierul nostru este un computer real care necesita o cantitate uriasa de energie. Aproximativ 20% din ceea ce mananci se indreapta catre substanta gri si alba, in ciuda faptului ca greutatea sa este de doar 2% din greutatea corporala totala.

Dar, pe langa energia notorie (glucoza), are nevoie de substante nutritive speciale care sa-i permita comandantului corpului sa fie rapid, priceput si sa inteleaga totul din mers.

Curcuma

Curcuma este un condiment aproape inodor si lipsit de gust si este folosit in principal pentru colorarea mancarurilor  cu o culoare galbena  si vesela. Cercetatorii au  reusit sa demonstreze ca compusul colorant din acest condiment – curcumina, are proprietati anti-cancer, antioxidante, antiinflamatorii si antibacteriene.

Cel mai important in cautarea superinteligentei noastre, curcumina creste productia a doi neurotransmitatori importanti, serotonina si dopamina, care sunt responsabili de motivatie, placere si recompensa. In linii mari, nivelurile ridicate de serotonina si dopamina ne fac fericiti, increzatori si aventurosi. Curcumina stimuleaza, de asemenea, fluxul de sange catre creier, hranindu-l si saturandu-l cu oxigen si, datorita proprietatilor sale antioxidante, previne inflamatia si inhiba imbatranirea.

Ciocolata neagra

Toate celelalte articole din aceasta lista par a fi sterse  in prezenta ciocolatei negre. Ei bine, cine va hrani creierul cu turmeric atunci cand poate fi facut cu o ciocolata delicioasa?

Ciocolata creste, de asemenea, fluxul de sange catre creier, ceea ce poate imbunatati memoria, concentrarea, focalizarea si viteza de reactie. De asemenea, te face mai fericit, dar spre deosebire de turmeric, nu in detrimentul serotoninei si dopaminei, ci prin cresterea endorfinelor. Actiunea lor nu este stimulanta, mai degraba relaxanta, similara cu opioidele, contribuind la un sentiment de satisfactie si fericire. Deci, dupa ce ati mancat ciocolata, este posibil sa nu profitati nici de viteza crescuta de reactie, nici de memoria imbunatatita.

Cafea

Pentru a va scoate din scaun si a va bucura de ciocolata, reactionati rapid si pregatiti-va o ceasca de cafea. Cofeina este un stimulent neurologic natural care nu numai ca iti ofera energie, ci si blocheaza receptorii de adenozina, impiedicand acest neurotransmitator „rau” sa te umple de oboseala.

Citeste si articolul :   Remedii pentru raceala si gripa care functioneaza efectiv

Cafeaua este plina de antioxidanti numiti polifenoli, care protejeaza creierul de stres si daune, reduc inflamatia si o mentin tonifiata. In plus, cafeaua imbunatateste functiile cognitive  – memorie, vigilenta si concentrare.

Peste rosu gras (somon, pastravetc. )

Desigur, creierul poate trai fara pesti deliciosi, dar atunci il vei lipsi de una dintre cele mai bune surse de materiale de constructie. Este important sa intelegem ca creierul are 60% grasime. Iar acizii grasi omega-3 din uleiul de peste sunt unul dintre cele mai importante elemente pentru construirea celulelor sanatoase. Acestea contribuie la formarea unui strat protector in jurul neuronilor, sporind eficienta substantei cenusii si lasand intelectul sa ruleze la maximum.

Cercetarile au aratat ca un deficit de DHA (acid docosahexaenoic, unul dintre acizii esentiali omega-3) poate afecta dezvoltarea normala a creierului la copii, iar la adulti poate provoca probleme de somn si atentie si schimbari frecvente ale dispozitiei.

Nuci

Nu e de mirare ca arata ca un creier – natura a lasat in mod clar un indiciu pentru cei care se confrunta cu o lipsa de omega-3.

Citeste si articolul :   Afla daca mananci suficient - ai recunoaste aceste semnale ale corpului

Pe langa acizii grasi nesaturati, inclusiv DHA mentionat anterior, nucile sunt bogate in antioxidanti: acid folic, magneziu, potasiu si fosfor, care suprima reactiile inflamatorii din creier. Cireasa de  pe tort: in mod neasteptat , melatonina  , hormonul somnului, a fost gasita in ele . O mana dintre acesti stimulenti ai inteligentei astringente pe timp de noapte va vor ajuta sa adormiti mai repede si sa dormiti bine, iar un somn bun este cunoscut ca fiind o garantie a inteligentei si ingeniozitatii.

Publicitate

Autor