Aspirina pentru legume si flori. Motivele pentru utilizarea in gradina

Se stie ca o tableta de aspirina prelungeste viata florilor taiate. Si de ce? Oamenii de stiinta s-au gandit si ei la acest lucru si au facut mai multe experimente. Concluzie: aspirina pentru plante nu este doar un fungicid accesibil si cel mai inofensiv, ci si un activator de crestere. Veti afla din articol despre experimentele efectuate si despre utilizarea corecta a aspirinei nu numai pe flori, ci si in gradina.

Acidul acetilsalicilic este ingredientul activ din aspirina. Se obtine din acid salicilic, care se gaseste in scoarta de salcie (din latinescul salix – salcie) si alti alti copaci. De multa vreme se stie ca batranii tratau febra cu pasta de salcie, iar pentru durere si inlamatii foloseau suc din coaja sa.

La utilizarea solutiei de aspirina pe plante, starea lor generala se imbunatateste si randamentul creste. De ce raspund plantele astfel la aspirina?

Aspirina pentru plante, la fel ca vitaminele pentru oameni

Publicitate

Departamentul Agriculturii din Statele Unite a constatat ca acidul salicilic creste de mai multe ori imunitatea plantelor. Acest lucru se datoreaza faptului ca unele culturi produc acid salicilic pentru protectie. De exemplu, o cantitate mica ajuta plantele sa faca fata atacului daunatorilor insectelor sau aparitiei ciupercilor parazite. In prezenta acidului salicilic, celulele vegetale deteriorate si nesanatoase mor.

Citeste si articolul :   Spune aceasta rugaciune si viata ta se va schimba la 180 de grade

Astfel, aspirina sustine si sporeste imunitatea plantelor in acelasi mod in care o face la oameni. Acum este clar de ce fructele si legumele, in care exista cantitati suficiente de salicilati, sunt depozitate mai mult timp si sunt mai putin sensibile la boli. Si o persoana, care mananca mai multe legume si fructe crude, este mai sanatoasa si mai putin bolnava.

Medicul englez Gareth Morgan considera chiar ca aspirina este o vitamina. De ce nu? El, la fel ca vitaminele, este necesar organismului pentru procesele biochimice vitale.

Aspirina pentru plante – fungicid impotriva bolilor

In florile taiate, acidul salicilic blocheaza secretia hormonului de catre plante, ceea ce duce la ofilire si la moarte dupa taiere. Judy Jernstedt, profesor la Universitatea din California Davis, crede ca acidul salicilic reduce productia de etilena. Si cu o cantitate mica, ofilirea este intarziata, iar plantele taiate pot ramane in vaza mai mult timp. Desigur, acest lucru nu este pentru totdeauna si florile se vor ofili in cele din urma.

Dar, de obicei, le puteti prelungi viata pentru o vreme folosind aspirina in solutie.In plus, proprietatile antifungice ale acidului salicilic, care se dizolva in apa vazei, incetinesc cresterea mucegaiului. La urma urmei, acest mucegai patrunde in floare, poate infunda tesutul vascular, ceea ce va duce la moartea florii.

Citeste si articolul :   10 alimente cu multiple beneficii pe care ar trebui sa le includeti in dieta dumneavoastra

Aspirina – activator de crestere

Gradinarii de la Universitatea Rhode Island si Providence Plantations au pulverizat aspirina pe culturile lor de gradina si au descoperit ca plantele au crescut mai repede si au fost mai productive si mai sanatoase decat grupul de control netratat.

Observatia a aratat, de asemenea, ca nu toate plantele raspund bine la aspirina. Dar pentru culturile de vinete, ardei, rosii si cartofi – solutia a adus beneficii foarte mari.

Un alt studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea de Stiinte Agricole a aratat ca acidul salicilic actioneaza ca un „hormon vegetal puternic” si creste semnificativ randamentele.

Conditii experimentale

Culturile au crescut sub o irigatie buna prin picurare si soluri excelente bogate in humus.

Reteta de apa cu aspirina

Compozitie cu apa de aspirina de la Rebecca Brown, profesor de stiinte vegetale la Universitatea Rhode Island

Un cercetator de la Universitatea Rhode Island recomanda adaugarea a 250-500 mg de aspirina la aproximativ 4,5 litri de apa si pulverizarea plantelor de doua sau trei ori pe luna.

Apa cu aspirina nu este doar un fel de fungicid, ci si un stimulator al formarii radacinilor.

Utilizarea necorespunzatoare a aspirinei in gradina pe culturile de camp deschis duce la arsuri. Prin urmare, pulverizarea se face cel mai bine dimineata devreme, astfel incat picaturile de apa sa se usuce.

Citeste si articolul :   Telefonul a cazut in apa? 4 sfaturi simple pentru a-l salva

Utilizati aspirina corect, nu cresteti doza si frecventa tratamentului. Daca pulverizati un aerosol pe culturile de umbra , atunci legumele nu sunt amenintate de mucegaiul praf, putregaiul cenusiu, fusarium si verticiloza de rosii. Prin urmare, culturile vor da o recolta mare si sanatoasa, iar fructele isi vor pastra prezentarea si gustul excelent mult timp.

Aspirina este un pansament excelent pentru castraveti si rosii. Puteti prepara apa de aspirina sau puteti proceda astfel: puneti 1-2 comprimate de aspirina la o distanta de 15-20 de centimetri de planta. Veti uda gradina, iar aspirina se va dizolva si va hrani plantele.

Aspirina este excelenta pentru rosii. In momentul coacerii, rosiile uneori se crapa, folosind aspirina, craparea rosiilor este redusa semnificativ.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.