Un mic truc cu apa face painea uscata din nou proaspata

Painea proaspata parfumata cu o crusta crocanta, inca fierbinte, al carei miros trezeste instantaneu pofta de mancare, este o delicatesa preferata pentru multi, dar, din pacate, toate produsele coapte sunt perisabile si isi pierd rapid proprietatile originale.

Una dintre caracteristicile principale ale schimbarii painii in timpul depozitarii este intarirea sa, care are loc datorita evaporarii umezelii din produsul finit. Ce sa faci cu un produs atat de ravnit?

Poate fi reimprospatat si moale din nou cu metode simple. Practic, aceste metode se bazeaza pe expunerea la temperaturi ridicate si umiditate ridicata. Painea poate fi inmuiata din nou in cuptorul cu microunde, in cuptorul de la aragaz.

Inmuiere in cuptorul cu microunde

Aceasta metoda este considerata una dintre cele mai rapide si mai eficiente, desi este mai potrivita pentru painea in felii – grosimea feliilor pentru inmuierea in cuptorul cu microunde ar trebui sa fie de aproximativ 2 centimetri. Exista doua moduri de a face acest lucru:

1.Presarati putina apa peste bucatile invechite si puneti-le in cuptor pentru maximum 60 de secunde; in plus, puteti aseza o farfurioara sau un pahar cu apa calda in cuptorul cu microunde langa paine.
Este mai bine sa verificati starea feliilor la fiecare 15 secunde – altfel le puteti usca, facandu-le si mai grele. In plus, este recomandabil sa acoperiti cu un capac special pentru microunde din plastic.

2.Umeziti un prosop de hartie in apa rece, stoarceti excesul de umiditate si infasurati painea uscata, care este apoi plasata in cuptorul cu microunde impreuna cu prosopul timp de 10-20 de secunde.

Inmuierea in cuptor

Aceasta metoda pentru operatiile pregatitoare practic nu difera de metoda de inmuiere intr-un cuptor cu microunde – bucatile invechite sunt stropite mai intai cu apa sau invelite intr-un prosop umed si pastrate intr-un cuptor preincalzit. La o temperatura de 160-180 grade, va dura 2-3 minute sa se inmoaie, la 100-120 grade – 5-8 minute. Chiar si in cuptor, puteti reimprospata painea veche infasurand-o in prealabil in folie alimentara, caz in care timpul de pastrare creste – la o temperatura de 160-180 grade va fi de 10-15 minute. Asigurati-va ca lasati painea sa se raceasca putin inainte de a o scoate din folie.

Autor