Oamenii au o gama larga de emotii, dar nu toate sunt placute. Nimanui nu ii place sa se simta furios, anxios, trist sau gelos. Dar, din fericire, suntem capabili sa ne reglam si sa ne controlam emotiile in asa fel incat sa nu ne conduca si sa nu ne afecteze negativ.
Iata cinci emotii negative pe care le poti invata sa le folosesti pentru binele tau.
Furie
Furia apare adesea din sentimente de nedreptate. Tinerii sunt mai predispusi la aceasta emotie si se slabeste usor odata cu varsta. Furia poate fi canalizata intr-un mod pozitiv intrebandu-va daca ceea ce va face sa fiti furiosi este cu adevarat nedrept. Daca da, atunci merita sa speculam ce puteti face pentru a remedia problema. Cel mai probabil, in timp ce te gandesti, furia va disparea si vei decide daca vrei sa corectezi nedreptatea care te ingrijoreaza, pentru ca data viitoare sa nu te transformi intr-un Hulk suparat din cauza ei. Daca o puteti remedia, vor exista mai putine motive pentru manie.
Anxietate
Anxietatea insoteste in mod constant multi oameni moderni. Din cauza acestor emotii, suntem adesea intr-o stare de „lupta sau fuga”, nervosi si tematori de orice. Daca sunteti adesea anxios, gasiti mai intai cauza afectiunii. Poate ca anxietatea este legata de frica de a-ti pierde slujba, de a te imbolnavi, de a te certa cu cei dragi si asa mai departe. Aceasta anxietate cu privire la viitor poate necesita multa energie, dar te poate impinge si catre schimbari pozitive in viata ta. De exemplu, ati putea decide sa va imbunatatiti abilitatile, astfel incat sa nu va faceti griji cu privire la slujba dvs. sau s-ar putea sa faceti un control la un medic pentru a fi mai putin ingrijorat de sanatatea dumneavoastra.
Publicitate
Invidie
Invidia este o emotie destul de complexa, dar, ciudat, foarte utila. De multe ori ne ajuta sa intelegem ce ne dorim cu adevarat. Prin urmare, daca sunteti gelos pe colegul dvs. care si-a cumparat o masina scumpa , cel mai probabil doriti si dvs. o masina similara si, mai mult, credeti ca meritati sa conduceti o astfel de masina nu mai putin decat colegul dvs. Incercati sa transformati invidia in avantajul dvs.: ganditi-va la ceea ce vreti cu adevarat si gasiti o modalitate de a va atinge obiectivul. Cel mai important, nu cautati motive pentru care nu puteti schimba nimic, incercati sa va ganditi la posibilitati.
Vina
Pentru multi, vinovatia apare cu si fara motiv. De multe ori se datoreaza faptului ca o persoana pur si simplu nu are grija de sine si isi asuma prea multe responsabilitati. Nu uitati sa empatizati si sa ajutati nu numai alte persoane, ci si pe voi insiva. Daca te simti vinovat , da-ti timp sa te odihnesti si sa-ti regandesti activitatile zilnice, astfel incat, in loc sa te simti vinovat, sa devii relaxat si sa ai o atitudine buna fata de tine si de timpul tau.
Rusine
Daca te simti adesea rusinat, acesta este un motiv pentru a te gandi la perceptia despre tine. De multe ori ne exageram prea mult neajunsurile si, atunci cand apar in fata altor persoane, ne simtim rusinati. Acest lucru este cu siguranta foarte frustrant, asa ca merita sa lucrati la respectul de sine. Cel mai bine este sa faceti acest lucru cu un psiholog bun ori de cate ori este posibil.