Zinc: proprietati benefice ale acestui mineral

Zincul este cel mai important oligoelement din corpul uman, care este la fel de necesar pentru adulti si copii. Cea mai mare concentratie a acestuia se gaseste in muschi (60%) si oase (30%). Zincul este necesar de catre copii si adolescenti pentru dezvoltarea si formarea normala a organelor interne. Deficienta unui element la o varsta frageda poate declansa procese patologice si poate duce la malformatii severe.

In corpul uman, zincul este cel mai abundent metal dupa fier. In mod normal, corpul unui adult contine aproximativ 2-3 grame din aceasta substanta. Oligoelementul activeaza peste 200 de enzime utilizate de organism pentru digestie si absorbtia de inalta calitate a alimentelor. Rolul zincului nu poate fi supraestimat: participa la metabolism, creste fortele imune si are proprietati antioxidante puternice.

Neavand suficient zinc, organismul semnaleaza urmatoarele probleme:

-deteriorarea vederii de noapte, oboseala constanta a ochilor;

Publicitate

-vindecare foarte lenta a ranilor;

-pierderea parului;

-o nuanta gri caracteristica a pielii;

-indigestie;

-incalcarea gustului si a mirosului;

-scaderea concentratiei;

-tulburari in activitatea sistemului nervos (iritabilitate, excitabilitate nervoasa ridicata);

Citeste si articolul :   Trei reguli pentru intarirea imunitatii

-oboseala rapida;

-boli de piele (inclusiv acnee, eruptii cutanate solzoase, eczeme, inflamatii frecvente);

-scaderea sintezei de colagen.

Abuzul de cafea si alcool, utilizarea pe termen lung a medicamentelor hormonale, precum si perioada de recuperare dupa operatie si leziunile grave epuizeaza rezervele de zinc. Vegetarienii, femeile insarcinate, diabeticii si persoanele cu boli inflamatorii cronice ale tractului gastrointestinal sunt, de asemenea, expuse riscului de a dezvolta un deficit.

 Beneficiile ale zincului includ:

Imbunatatirea imunitatii. Zincul reduce semnificativ riscul de a dezvolta procese inflamatorii. Proprietatile sale antioxidante impiedica dezvoltarea afectiunilor cronice (inclusiv diabet, cancer si defecte cardiace). Studiul a demonstrat eficacitatea preparatelor de zinc pentru raceli. Utilizarea lor a redus durata si severitatea simptomelor ARVI, iar aportul sistematic de zinc in scop profilactic a facut posibila prevenirea bolilor infectioase. Oligoelementul minimizeaza nivelul de cortizol, un hormon al stresului care „ucide” sistemul imunitar si distruge fibrele musculare.

Publicitate

Imbunatatirea activitatii sistemului cardiovascular. Aportul regulat de zinc ajuta la eliminarea vaselor de sange de colesterol si trigliceride, la stabilizarea presiunii sistolice. Suplimentele de zinc stimuleaza activitatea creierului, imbunatatesc memoria, performanta mentala si bunastarea generala.

Citeste si articolul :   Aceasta vitamina ar putea intari sistemul imunitar impotriva Covid-19- studiu

Lupta activa impotriva bolilor dermatologice. Suplimentele de zinc curata pielea chiar si cu acnee severa si acnee chistica. Medicii recomanda cresterea cantitatii acestui mineral in dieta in cazul unei tendinte la dermatoze. Prin stimularea productiei de colagen, zincul netezeste ridurile timpurii si imbunatateste elasticitatea pielii.

Mentinerea acuitatii vizuale. Zincul este capabil sa opreasca dezvoltarea uneia dintre cele mai periculoase patologii oculare – degenerescenta maculara , care poate duce la pierderea completa a vederii. De asemenea, accelereaza absorbtia vitaminei A, care este eficienta in prevenirea blefaritei si a cataractei.

Normalizarea glicemiei. Oligoelementul regleaza nivelul zaharului si este implicat in secretia hormonului insulina. Este eficient in controlul nivelului de zahar din sange la pacientii cu diabet zaharat.

Atractivitatea externa. Parul si unghiile sunt alcatuite din proteine, in sinteza carora este implicat activ zincul. Deficitul sau duce la faptul ca firele de par  incep sa se despice , isi pierd puterea si stralucesc, iar placile unghiei cresc slab, se exfoliaza si se acopera cu pete albicioase. Zincul pentru par si unghii este un adevarat panaceu care poate revigora cele mai neinsufletite fire si unghiile care se sfarama.

Citeste si articolul :   5 cele mai bune surse de proteine ​​pe baza de plante

Zincul dauneaza corpului?

Suplimentele de zinc sunt extrem de benefice atunci cand sunt luate corect. Cu toate acestea, incalcarea recomandarilor si abuzul (peste 40 mg pe zi) pot provoca reactii adverse.

Reactii adverse posibile ale administrarii:

-greata;

-diaree;

-varsaturi;

-dureri abdominale acute;

-simptome similare cu gripa sau infectii respiratorii acute (febra, dureri de cap, tuse, pierderea de energie).

In astfel de cazuri, trebuie sa solicitati ajutor medical calificat.

Trebuie remarcat faptul ca preparatele de zinc luate mult timp si necontrolat pot afecta absorbtia cuprului. Acest lucru va provoca o deficienta a substantei in sange, care ameninta cu consecinte neplacute pentru organism. De asemenea, administrarea de suplimente de zinc poate afecta absorbtia antibioticelor, reducand activitatea acestora.

Publicitate

Autor