O pensionara a fost amendata dupa ce si-a dat masca jos pentru a-si sterge ochelarii aburiti. Ce a decis instanta.

O pensionara din satul Branisca, judetul Hunedoara, a fost amendata de un politist, pe 8 octombrie, cu suma 1.200 de lei pe motiv ca si-a dat masca jos la iesirea din Piata Agroalimentara din Deva. Femeia a contestat in instanta procesul verbal, iar Judecatoria Deva i-a dat dreptate si a dispus inlocuirea amenzii cu un avertisment scris.

Pensionara a declarat ca a purtat masca in piata dar, la iesire, si-a dat-o putin jos pentru a-si sterge ochelarii, care se aburisera. Femeia a mai spus ca a vrut sa ia si o gura de aer pentru ca sufera de afectiuni cardiace. Pensionara a zis apoi ca a avut grija sa-si indeparteze masca de pe fata cand afla in zona usii de iesire spre gara si nimeni nu era in jurul ei. Femeia s-a mai plans ca politistul i s-a adresat pe un ton agresiv si i-a spus ca o amendeaza pentru lipsa mastii, desi a vazut ca o are.

„Petenta a mentionat ca intrucat ii erau aburiti ochelarii si zona gurii era transpirata, a tras masca sub nas pentru a se putea sterge si a-si putea sterge ochelarii. A mentionat ca se afla in zona usii de iesire spre gara si nu era nimeni in jurul sau pe o raza de cel putin cinci metri. In continuare, petenta a afirmat ca in acel moment a aparut in fata sa agentul de politie, care pe un ton agresiv i-a solicitat sa se legitimeze si i-a pus in vedere ca o va sanctiona pentru nepurtarea mastii, desi a vazut ca avea masca pe fata. Ea a afirmat ca a incercat sa ii explice agentului de ce masca este asa, insa acesta a devenit si mai dur si n-a dorit sa o asculte”, se arata in plangerea depusa de pensionara.

„In fine, s-a mentionat de catre petenta ca, fiind pensionara, ii este aproape imposibil sa achite o asemenea suma, fiindu-i amenintat traiul zilnic. A aratat ca are probleme cardiace si este hipertensiva, luand zilnic tratament”, se mai arata in plangere.

Magistratii de la Judecatoria Deva au admis actiunea petentei si au inlocuit amenda cu sanctiunea avertismentului scris. Hotararea instantei nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.

Citeste si articolul :   Cum se va circula in mjloacele de transport in comun dupa 15 mai. Toti cetatenii sunt obligati sa faca asta

„Inlocuieste sanctiunea amenzii contraventionale aplicate petentei prin procesul-verbal de contraventie, cu sanctiunea avertismentului scris si, in consecinta, exonereaza petenta de la plata amenzii contraventionale”, se arata in decizia Judecatoriei Deva.

Instanta a mai stabilit ca politistul i-a prezentat informatii eronate femeii despre cuantumul amenzii: „Astfel, acesta a aplicat amenda de 1.200 de lei, cu mentiunea ca parata are posibilitatea de a achita jumatate din minimul prevazut de lege, indicand acest minim ca fiind 600 de lei, in loc de 250 de lei”.

Autor