Proprietati medicinale ale iderei

Multe iedere cresc ca planta de interior . Nu este doar o planta ornamentala, ci si o planta medicinala. Iedera comuna era cunoscuta pentru proprietatile sale medicinale in Grecia antica. A fost glorificat de faimosul tata al medicinei Hipocrate si utilizata pe scara larga in practica sa.

Iedera-proprietati-utilizare

Principalele ingrediente active ale iederii sunt saponinele si flavonoidele triterpenoide .

Triterpenele se gasesc adesea in conifere si sunt o rasina care poate mirosi puternic si, prin urmare, poate actiona ca un agent de respingere, protejand planta de insecte.

Saponinele sunt in general substante de sapun care au proprietati tensioactive. Au molecule mari, unde un capat al moleculei este asemanator cu apa (hidrofil), iar celalalt capat este hidrofug (hidrofob).

Publicitate

Ca urmare, saponinele actioneaza ca emulgatori si detergenti. Cand sunt asezate in apa si agitate, formeaza coloizi spumosi si permit moleculelor lipofile si hidrofile sa se amestece, la fel ca detergentul de spalat vase care ridica grasimea de pe suprafata vaselor murdare pentru a se dizolva in bulele sale.

Citeste si articolul :   La ce boli ajuta frunzele de dafin?

Aceasta proprietate a saponinelor imbunatateste absorbtia anumitor constituenti chimici din intestin.

Flavonoidele se gasesc frecvent in plante, fructe si legume. Acestia actioneaza ca antioxidanti si ajuta la legarea toxinelor pentru a le elimina din corp.

In plus, flavonoidele ajuta la curatarea si intarirea vaselor de sange, facandu-le utile pentru problemele circulatorii. Multi flavonoizi au proprietati antiinflamatorii, deoarece pot bloca inflamatia si stabiliza mastocitele pentru a reduce eliberarea histaminei care provoaca inflamatie.

Flavonoidele au, de asemenea, capacitatea de a modula productia diferitelor enzime din organism. Enzimele sunt factori cheie in multe procese din organism, blocarea sau producerea unei anumite enzime poate avea un efect pozitiv asupra sanatatii. Flavonoidele precum quercetina, kaempferolul, rutina se gasesc in iedera.

Pe langa aceste doua componente principale, frunzele de iedera contin:

Zaharuri: fructoza, galactoza, glucoza;

Cumarine;

Guma;

Ulei esential;

Acizi organici: clorogenici, malici, formici;

Taninuri;

Vitamine

Proprietatile vindecatoare ale iederii sunt asigurate in principal de saponine si flavonoide, care ii confera proprietati precum:

Antiinflamator;

Antioxidant;

Antivirale;

Citeste si articolul :   Cum trebuie depozitate aceste alimente pentru a le putea consuma cat mai mult timp?

Antispasmodic;

Antimicrobian;

Expectoranti;

Antineoplazic.

In multe tari, iederea este utilizata pentru tratarea cailor respiratorii superioare. Proprietatile sale antispastice favorizeaza relaxarea musculara, care imbunatateste descarcarea flegmei din bronhii si reduce frecventa atacurilor de tuse. Aceasta proprietate este utila in astm cand spasmul face dificila respiratia.

In plus, saponinele subtiaza flegma, ceea ce, la randul sau, faciliteaza trecerea acesteia din caile respiratorii.

Iedera a fost folosita in medicina inca din cele mai vechi timpuri, atat in Europa, cat si in Asia. Aceasta planta era sacra pentru druizi. In medicina populara traditionala, a fost folosit pentru a trata:

Splina;

Vezica biliara;

Ficat;

Guta;

Artrita;

Reumatism;

Dizenterie;

Arsuri;

Calusuri;

Nevralgie;

Ulcere cutanate

Studiile arata ca extractul de frunze de iedera ajuta la cresterea livrarii de oxigen in plamani si este un bun antiinflamator si decongestionant. Este deosebit de eficient pentru tuse uscata si este adesea inclus in medicamente. De exemplu, iedera este principalul ingredient activ din siropul pentru tuse uscata.

Decocturile se prepara din frunze si se prepara ceai. Aceste produse pot fi utilizate pentru spalarea ranilor, ulcerelor pielii. Cataplasmele cu frunze pot ameliora durerea cauzata de boli ale sistemului osos, cum ar fi artrita, reumatismul si guta.

Citeste si articolul :   10 simptome care anunta cancerul hepatic

Multi oameni evita sa pastreze iedera in casa lor. Dar trebuie sa stiti ca ajuta la purificarea aerului din casa. Deci, ea  este capabila  sa curete casa de substante toxice precum:

Benzen;

Formaldehida;

Xilen;

Toluen.

Aceste substante toxice pot duce la multe boli, atunci cand oamenii, aflandu-se in astfel de camere, se imbolnavesc fara motiv, simt in mod constant un fel de afectiune.

In plus, dupa cum au aratat unele studii ale oamenilor de stiinta britanici, iedera poate reduce semnificativ cantitatea de substante toxice din diferite ciuperci si mucegai. Prin urmare, nu poate fi considerata o planta de apartament „daunatoare”. Dimpotriva, va va ajuta sa va curatati casa.

Publicitate

Autor