Starea noastra de spirit si satisfactia vietii noastre depind in mare masura de serotonina (hormonul fericirii). Nivelurile normale de serotonina va ajuta sa va simtiti calmi, sa imbunatatiti concentrarea si sa usurati anxietatea. In timp ce un nivel scazut – perturba somnul, apetitul si contribuie la dezvoltarea depresiei.
O modalitate de a creste nivelul serotoninei din organism este consumarea aminoacidului triptofan, care afecteaza productia hormonului fericirii. Triptofanul se gaseste in alimentele bogate in proteine. Iata cateva dintre ele.
Curcan
Carne alba bogata in proteine si triptofan. Cantitati mari pot provoca somnolenta, motiv pentru care se recomanda consumul de curcan in portii mici. Daca tineti cont de aportul de calorii, atunci este mai bine sa mancati piept de curcan, deoarece contine cea mai mica cantitate de grasime in comparatie cu restul pasarilor.
Oua
Ouale sunt o sursa excelenta de triptofan si alti nutrienti. Contin vitamina A, B12 si seleniu. Galbenusurile de ou sunt, de asemenea, bogate in colina, un nutrient care este foarte important pentru mentinerea unui sistem nervos sanatos si a ficatului.
Publicitate
Somon
Somonul este bogat nu numai in triptofan, ci si in acizi grasi omega-3, precum si vitamina D, care ajuta, de asemenea, la imbunatatirea dispozitiei si a bunastarii. Deci, dupa pranz sau cina cu somon, cu siguranta nu veti fi trist sau anxios.
Seminte
Multe seminte sunt o sursa bogata de triptofan. De exemplu, seminte de dovleac, in si chia. Pot fi consumate singure sau pot fi adaugate la salate, cateva supe si feluri principale, iaurturi, cereale, piureuri etc. Au un gust placut, discret, contin multe vitamine si antioxidanti.
Produse din soia
Tofu, lapte de soia, sos de soia si alte alimente pe baza de soia sunt surse excelente de triptofan pentru cei care nu mananca produse de origine animala. De asemenea, sunt bogate in fier si proteine vegetale de calitate. Gustul acestor produse, desigur, nu este pentru toata lumea, dar in timp te poti obisnui.
Produse lactate
Laptele si produsele lactate pot creste, de asemenea, nivelul de triptofan. In plus, sunt o sursa buna de calciu, vitaminele A, D si E, precum si bacterii benefice care imbunatatesc microflora intestinala, afectand astfel pozitiv functionarea tractului digestiv si a sistemului imunitar. Laptele trebuie consumat cu precautie pentru persoanele care sufera de alergii si persoanele cu intoleranta la lactoza.