Prima tara care a lansat ”pasaportul COVID”. Amenzi mari pentru cei care nu respecta regulile

Danemarca este prin tara care lanseaza ”pasaportul COVID”, menit sa ajute la redeschiderea totala a economiei.

„Coronapas” este disponibil printr-o aplicatie sigura sau pe hartie pentru persoanele care au fost fie complet vaccinate, au fost testate pozitiv pentru COVID-19 cu doua pana la 12 saptamani anterior sau au un rezultat negativ in ultimele 72 de ore.

In acest moment, pasaportul permite cetatenilor sa mearga liber la coafor, saloane de infrumusetare sau scoala de soferi, iar autoritatile spera ca, pana la sfarsitul lunii mai, sa poata redeschide toata economia.

Pasaportul va fi extins pentru terase, care urmeaza sa se redeschida pe 21 aprilie, restaurante, muzee, teatre si cinematografe, incepand cu 6 mai.

Tara este programata sa fie redeschisa in totalitate pe 21 mai, cand guvernul estimeaza ca majoritatea populatiei de peste 50 de ani va fi vaccinata.

„Astept de trei luni sa ma tund”, a declarat Rune Højsgaard, un informatician in varsta de 42 de ani, in timp ce si-a inaugurat „coronapas”-ul la frizerie.

Citeste si articolul :   Zeci de arme letale si peste 1.000 de cartuse, gasite dupa perchezitii in Bistrita si Maramures

Intreprinderile care permit accesul clientilor fara „coronapas” valabil vor fi amendate cu o suma de la 400 pana la 6.000 EUR pentru abateri repetate, in timp ce clientii vor primi o amenda de 330 EUR, a avertizat Ministerul Justitiei.

Unii comercianti cu amanuntul sunt insa nemultumiti de masura coercitiva, anunta euronews.com.

Autor