O noua tulpina a virusului SARS-Cov-2, descoperita in Romania

O noua varianta de coronavirus, prezentand atat caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, cat si mutatia E484K, care potrivit unor studii poate reduce eficienta vaccinurilor impotriva virusului, a fost identificata in Romania, pe baza secventierilor efectuate la Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, scrie intr-un comunicat de presa, citat de Agerpres.

Proba biologica a fost recoltata la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava, de la un pacient fara un istoric recent in Marea Britanie.

„La cele trei variante ingrijoratoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) si din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sanatate Publica din Anglia a adaugat, in luna februarie, o noua varianta a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02). Desi numarul cazurilor identificate cu noua varianta (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri in Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala ingrijorare provine din capacitatea variantelor ce contin si mutatia E484K de a prezenta o rezistenta mai mare la anticorpii generati de vaccin, reducand astfel eficienta vaccinurilor.

In luna martie, noua varianta (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusa ca varianta ingrijoratoare (variant of concern – VoC) si in lista Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), care monitorizeaza situatia epidemiologica la nivelul Uniunii Europene. Intr-un comunicat emis duminica, 4 aprilie, de agentia Reuters, este prezentata ingrijorarea in legatura cu raspandirea acestei variante si in Japonia, aproximativ 70% dintre probele secventiate de la un spital din Tokyo prezentand aceasta mutatie”, scrie in comunicatul USV.

In cadrul Laboratorului de Metagenomica si Biologie Moleculara al Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost realizate, pe parcursul ultimelor doua saptamani, secventieri pentru un numar de 91 probe, provenite de la pacienti depistati pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza judetelor Suceava, Cluj, Iasi, Timis si Botosani.

Din probele analizate, a fost depistat un numar de 88 noi cazuri apartinand tulpinii de interes epidemiologic B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscuta ca avand originea in Marea Britanie, si un caz apartinand tulpinii B.1.1.7 + E484K.

Acestea sunt repartizate geografic astfel: 44 dintre cele 44 de probe selectate din judetul Suceava, 22 dintre cele 25 de probe selectate din judetul Cluj, 17 dintre cele 17 probe selectate din judetul Iasi, trei dintre cele tre probe selectate din judetul Timis, precum si doua dintre doua probe selectate din judetul Botosani, in aceasta runda de secventiere.

USV a secventiat, pana in prezent, peste 400 de probe provenind de la pacienti diagnosticati pozitiv cu SARS-CoV-2 si va continua monitorizarea evolutiei SARS-CoV-2 pe teritoriul Romaniei, in colaborare cu partenerii implicati in aceasta actiune, se afirma in comunicatul mentionat.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.