Lumea medicala este in soc. Vlad Marinescu, un tanar medic la ATI Timisoara, de 28 de ani, si-a pus capat zilelor. Duminica seara a iesit din tura si a mers spre casa. A fost gasit fara suflare de mama sa luni dimineata. Din pacate, doctorii ajunsi la fata locului n-au mai putut face nimic pentru el.
Tanarul a folosit substante pentru anestezierea pacientilor, iar actul de sinucidere vine ca o consecinta a burnout-ului.
Colegii medicului au spus despre el ca in ultima perioada era foarte obosit.
,,Medicul rezident a lucrat pe COVID o buna perioada de timp, in ultimele zile a lucrat pe ATI. Am fost informati in aceasta dimineata de faptul ca acesta a fost gasit decedat in locuinta sa. Necropsia va stabili ce anume s-a intamplat. Colectivul SCJUPBT isi exprima regretul vis a via de aceasta tragedie nemarginita”, au transmis reprezentantii Spitalului Judetean Timisoara.
Publicitate
Dorel Sandesc a declarat ca exista, intr-adevar, presiune mare pe medicii de la ATI, iar personalul medical nu mai face fata.
Mai mult de jumatate dintre angajatii Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babes” din Timisoara au un nivel mediu sau ridicat de burnout
Ce inseamna burnout
„<<Burnout sau epuizarea profesionala reprezinta o stare de epuizare, atat fizica, cat si psihica, ce apare in special la persoanele a caror profesie implica o responsabilitate deosebita si interactiuni frecvente cu oameni>>, spune psihologul Herber Freudenberger, cel care a identificat existenta acestui sindrom. Burnout-ul poate duce nu doar la epuizare emotionala, ci si fizica, depersonalizare si chiar scaderea performantelor”, se arata intr-un comunicat al spitalului.
Conform acestuia, in ceea ce priveste extenuarea emotionala, aceasta se regaseste in cazul a 55,88% dintre participantii la studiu. 67,16% dintre angajatii Spitalului Victor Babes au declarat ca au un grad ridicat de stres, iar 64,22% resimt ingrijorare, faptul ca niciodata nu au timp pentru ei, oboseala si lipsa odihnei.
Publicitate