Cele mai vorbite limbi din lume

Chineza – 1,3 miliarde de vorbitori nativi

Numerele variaza foarte mult – Ethnologue pune numarul de vorbitori nativi la 1,3 miliarde de vorbitori nativi, dintre care aproximativ 917 milioane vorbesc mandarina – dar nu exista nicio indoiala ca este cea mai vorbita limba din lume. Daca doriti sa invatati o limba pe care o vorbeste unul din sase oameni din lume, aceasta este cea pentru dvs. Vazand ca chineza este o limba tonala care foloseste mii de logograme, cu siguranta va va tine ocupat.

Spaniola – 460 milioane de vorbitori nativi

Daca ar fi sa ne uitam doar la vorbitori nativi, spaniola este in fata englezei cu aproximativ 460 de milioane de vorbitori. Daca doriti o limba care sa va deschida continente intregi, spaniola este cel mai bun pariu. La fel ca in toate limbile de pe aceasta lista, politica limbii si a identitatii asociate este foarte contestata: intrebati vorbitorii de catalana sau quechua daca spaniola este limba lor locala si veti obtine un raspuns foarte diferit. Dar este cu siguranta limba principala a majoritatii Americii de Sud si Centrale, Spania si zone mari din SUA.

Engleza – 379 milioane de vorbitori nativi

Engleza este a doua limba pentru 753 de milioane de oameni. Aceasta indica succesul remarcabil al englezei ca lingua franca a afacerilor, a calatoriilor si a relatiilor internationale. Usurinta relativa cu care engleza poate fi preluata (mai ales in comparatie cu chineza) si puterea omniprezenta a culturii SUA inseamna ca engleza va continua sa domine scena mondiala pentru viitorul previzibil. Pentru unii, engleza este inca sinonima cu oportunitatea si o calitate a vietii mai buna.

Hindi – 341 milioane de vorbitori nativi

India are 23 de limbi oficiale. Vorbita in principal in nordul Indiei si in parti ale Pakistanului, hindi foloseste scriptul devnagri, in timp ce urduul foloseste notatia persana. La momentul redactarii acestui document, dezbaterea despre rolul sau in educatia si societatea indiana a inceput din nou sa se aprinda: prim-ministrul Narendra Modi, un nationalist hindus, cauta ca hindi sa inlocuiasca engleza in statele din sudul Indiei ca limba principala de comunicare oficiala si educatie, o strategie care a fost intampinata cu rezistenta.

Citeste si articolul :   Ce trebuie sa faceti daca va ardeti limba in timp ce beti o bautura fierbinte

Araba – 315 milioane de vorbitori nativi

Numerele recente plaseaza araba la aproximativ 315 milioane de vorbitori nativi. Dar acesta este un alt exemplu de cifre care nu spun povestea completa: araba, ca si chineza, este atat de diferita in dialectele sale respective incat sa fie efectiv o serie de limbi, grupate ca una din motive de comoditate. Araba standard moderna este o forma scrisa in primul rand, strans legata de araba clasica a Coranului. Cu toate acestea, formele vorbite de araba in, sa zicem, Oman si Maroc sunt atat de diferite incat un cuplu de profesori de filosofie din aceste tari ar putea discuta punctele mai fine ale textelor antice, in timp ce inca se lupta sa comande pranzul.

Portugheza – 220 de milioane de vorbitori nativi

Acesta este un alt limbaj a carui acoperire se datoreaza mult trecutului sau colonial. Incepand cu secolul al XV-lea, comerciantii si cuceritorii portughezi avizi si-au adus limba in Africa, Asia si America.

Citeste si articolul :   Trump, acuzatii grave: ”Din China a venit virusul. Nu pot minti cat sunt eu presedinte!”

Raspandirea limbii portugheze ar fi putut fi initial legata de colonizarea europeana, dar tarile colonizate si-au dezvoltat propriile culturi vibrante care au transformat limba pentru totdeauna. Astazi, portugheza este vorbita de 220 de milioane de vorbitori nativi in tari precum Brazilia, Goa, Angola, Mozambic, Capul Verde, Guineea-Bisseau, São Tomé si Príncipe si Macau. Este, de asemenea, limba lui Machado de Assis, Bossa Nova, Mia Couto, Fernando Pessoa si Agualusa.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.