Reactie adversa grava. O femeie de 36 de ani din Galati a intrat in soc anafilactic in urma vaccinarii cu Moderna

Reactie adversa grava. O femeie din Galati, care s-a vaccinat in cursul zilei de vineri in centrul de vaccinare Corod din judetul Galati, cu prima doza de vaccin Moderna, a prezentat reactii adverse (hipetensiune, pierderea cunostintei, ameteala, vertij) la cinci minute dupa administrarea vaccinului.

Medicul coordonator din centrul de vaccinare a acordat primul ajutor si a solicitat o ambulanta, pacienta fiind transportata la Spitalul Municipal Tecuci, unde s-a continuat tratamentul. Ulterior, pacienta a plecat la domiciliu, nefiind necesara internarea, se arata intr-un comunicat de presa al Prefecturi Galati.

Persoana in varsta de 36 de ani este cunoscuta cu alergii, fiind in tratament, lucru pe care nu l-a declarat echipei de triaj din centrul de vaccinare, conform procedurii.

Ce este socul anafilactic.

Anafilaxia reprezinta o reactie alergica severa care poate pune in pericol viata. Se poate produce in decurs de cateva secunde sau minute de le expunerea la substanta alergica, fie ca este vorba de un alergen alimentar (de exemplu, arahidele), fie ca este vorba de un alergen din categoria medicamentelor (de exemplu, un antibiotic) sau de o intepatura de insecta (de exemplu, intepatura de albina).

Citeste si articolul :   Program amplu de cooperare intre Romania si SUA, pentru urmatorii 10 ani, semnat la Washington

Simptome

Simptomele anafilaxiei se produc de obicei in decurs de cateva minute de la expunerea la un alergen. Uneori, anafilaxia se poate produce in mai mult de jumatate de ora de la expunere. In general, simptomele se produc intr-o anumita zona a corpului, insa exista persoane mai susceptibile la o reactie anafilactica mai severa, caz in care reactia afecteaza mai multe zone ale corpului simultan.

Semnele si simptomele sunt:

Reactii cutanate, precum urticarie si prurit (mancarime) sau piele inrosita ori palida

Tensiune arteriala scazuta (hipotensiune)

Constrictia cailor respiratorii, limba umflata, gat inflamat, ceea ce pot produce suierat si dificultati in respiratie

Puls slab si rapid

Greata, varsaturi sau diaree

Ameteala sau lesin