Republica Moldova a intrat din 1 aprilie 2021, in stare de urgenta, pentru urmatoarele doua luni, inclusiv de Paste. Decizia a fost luata miercuri de Parlamentul de la Chisinau, in contextul in care numarul infectarilor este in continua crestere, iar sectiile de terapie intensiva sunt supraaglomerate. Opozitia ii acuza insa pe socialisti de manevre politice, pentru a evita dizolvarea Parlamentului.
Decizia a fost aprobata de 52 de deputati, in mare parte votul favorabil fiind al deputatilor socialisti (PSRM) si al celor din partidul „Pentru Moldova” si Partidul Sor. Deputatii Platformei Demnitate si Adevar (Platforma DA) si cei din Partidul Actiune si Solidaritate (PAS) anuntasera ca nu vor sustine proiectul de hotarare, scrie agora.md.
Proiectul de lege a fost initiat de deputatii socialisti (PSRM), la propunerea Guvernului, dar a fost criticat de opozitie, care dorea ca starea de urgenta sa fie instituita initial pentru numai 15 zile. Parlamentarii din opozitie ii acuza pe socialisti ca, de fapt, ar incerca astfel sa blocheze procesele politice.
Niciunul din cele 16 amendamente propuse de deputatii din opozitie nu au fost votate si dezbatute.
Publicitate
Criza sanitara, dublata de criza politica
Republica Moldova este in plina criza politica, dupa ce al doilea premier propus de presedinte nu a fost votat in Parlament, din lipsa de cvorum, ceea ce, in opinia unor experti, ar putea fi premisa pentru dizolvarea Legislativului si convocarea alegerilor anticipate, asa cum doreste presedinta Maia Sandu.
„Legea spune clar: pe perioada starii de urgenta nu poate fi dizolvat parlamentul, deci in urmatoarele 60 de zile parlamentul nu poate fi dizolvat. In continuare, daca nu cunoasteti care este planul, va spun eu, citandu-l pe presedintele dvs. (Igor Dodon): aceasta stare de urgenta va fi impusa pe perioada 1 aprilie-30 mai si, inclusiv, sa fie retrasi bani din rezerva BNM, ca sa fie ajutati oamenii care au avut de suferit”, a declarat seful democratilor, Pavel Filip.