Mai multi parlamentari au fost amendati pentru ca au organizat protestul anti-restrictii de luni din Bucuresti care s-a incheiat cu violente. S-au dat opt amenzi de cate 15.000 de lei fiecare.
Printre acesta se numara presedintii AUR, George Simion si Claudiu Tarziu, dar si senatoarea Diana Sosoaca.
Politologul Cristian Pirvulescu a declarat joi la Digi24 „sigur ca e o manifestare politica, dar ce nu e politic?”
„Organizarea spitalelor este politica, modul in care este interpretata criza sanitara, economica si sociala este interpretata politic, fie de-o parte, fie de alta, pentru ca omul e o fiinta politica, care traieste in polis, in comunitate, de cand ne nastem pana murim si tot ceea facem este politic, inclusiv atunci cand nu este politic – inclusiv viata noastra privata, moartea unui om de COVID – toate astea au legatura cu politica, pentru ca se intampla din cauza politicii”, a mentionat politologul.
Publicitate
„Virusul, care este de natura biologica, a devenit politic, pentru ca tine de relatiile dintre noi si de modul in care reactionam fata de el”, a mai spus profesorul de stiinte politice.
„Eu cred ca totul se bazeaza pe o falsa rationalitate ultragiata. Am vazut explicatiile organizatorului manifestatiei, care incerca sa aiba argumente de natura logica. Eu nu spun daca ele erau sau nu adevarate, ci ca structura rationamentului parea sa fie logica bazandu-se pe fapte care erau insa prezentate de o maniera halucinanta. Pe de o parte era negarea categorica a stiintei, stiinta care facea parte dintr-o conspiratie. Aici gasim o baza de gandire pre-moderna care refuza stiinta si dezvoltarile sale.
Stiinta presupune ca totul se bazeaza pe cauza si efect, cand am cauza si efect nu mai am libertate. Ceea ce striga oamenii aceia, fara sa inteleaga exact semnificatia conceptului, este libertate. Libertatea nu presupune sa lupti impotriva a ceea ce nu poti sa lupti, ci sa generezi un spatiu uman care sa respecte drepturile fundamentale, din care dreptul de viata este esential”, a declarat Cristian Pirvulescu.
„Ce faceau manifestantii de care vorbeati era ca nu respectau dreptul de viata in numele unei asa-zise libertati, care era libertatea lor de a trai in jungla. Ori, fata de asa ceva, de cateva sute de ani, filosofii si actorii politici raspund: ordinea in statul de drept este singura care poate sa asigure functionarea societatii. Ori, stiti ce observam noi? Ca ordinea este in momentul de fata, asa, un fel de auxiliar al statului.
Altfel spus, sunt niste politisti si jandarmi care stau pe acolo oarecum tematori, niste politicieni care spun ca e normal sa protestezi chiar daca protestezi absurd. Iertati-ma, in stiinta sunt cunoasteri, nu e opinie. Nu pot sa am opinii despre virus, nu pot sa permit cuiva sa aiba opinii despre virus in numele libertatii, cata vreme aici nu e un spatiu al libertatii, am niste cercetari si nimeni nu are dreptul sa le nege daca nu are competentele necesare.
Nici doamna aceea de la Oradea; n-a fost sanctionata de catre colegii sai pentru ca le-a fost frica de furia multumii. Multimea va deveni din ce in ce mai furioasa pe baza acestor false rationamente de care va vorbeam”, a punctat politologul.
„Cand vorbim de politicieni, de persoane publice, care au o responsabilitate, o imagine in functie de care se stabilesc comportamente, rolul lor este sa fie exemplari. Nu exista justificari. Ce ma face sa fiu si mai mirat e ca se intampla intruna”, a mai spus Cristian Pirvulescu.
“Orice persoana care nu se afla in casa la ora 22:00 ar trebui legitimata”, a spus Florin Citu.
Orice persoana care nu se afla in casa la ora 22:00 ar trebui legitimata, este precizarea facuta de Florin Citu, premierul Romaniei, care sustine ca nu ne putem permite sa nu respectam legea, daca vrem ca situatia sa se imbunatateasca.
Cristian Pirvulescu a precizat: „Daca se referea la manifestatii, evident ca politia a fost foarte timorata”.
„Imi aduc aminte de imaginile de luni, in care colega dumneavoastra era agresata verbal si fizic, pentru ca apropierea devenea periculoasa, iar fortele de ordine interveneau doar daca li se cerea, desi erau in spatiul public, in vazul tuturor. Sper ca nu vorbim si de popularitatea ideilor conspirationiste pe care le promoveaza asa-zisii protestatari in randul fortelor de ordine.”
„Prim-ministrul a dovedit ca este in mai mare masura tehnocrat decat un politician, desi este in politica mare de 5-6 ani. Spune ca ii intelege pe cei care nu respecta restrictiile, ceea ce este rolul unui analist, comentator, ori problema unui politician, un prim-ministru este sa faca ca legea sa functioneze. Daca isi asuma un anumit comportament fata de manifestanti, pentru a nu raspunde provocarilor, trebuie sa o faca constient. Nu putem sa intelegem ceea ce nu se poate intelege, putem sa vedem care este falsa rationalitate a acestor manifestari, dar nu putem sa spunem ca suntem de acord cu ele, pentru ca transmite un mesaj confuz, iar in momentul de fata mesajele sunt esentiale”, a explicat politologul Cristian Pirvulescu.
Publicitate