Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. La om provoaca infectii respiratorii, de la raceala comuna la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si Sindromul respirator acut sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoaca boala coronavirus COVID-19.
COVID-19 este boala infectioasa cauzata de coronavirusul cel mai recent descoperit. Acest virus si aceasta infectie nu au fost cunoscute inainte sa apara focarul din Wuhan, China, in luna decembrie 2019.
Cercetatorii, oamenii de stiinta, descopera aproape zilnic noi informatii despre virus si simptome.
Ce trebuie sa stii
Publicitate
Oricine poate avea simptome usoare pana la severe.
Persoanele mai in varsta si cele care au afectiuni medicale severe, precum boli de inima, pulmonare sau diabet, un risc mai mare de a dezvolta complicatii grave ale bolii COVID-19.
Atentie la aceste simptome
Febra sau frisoane
Tuse
Dificultati de respiratie
Oboseala
Dureri musculare sau corporale
Dureri de cap
Pierderea gustului si a mirosului
Dureri in gat
Congestie sau curgerea nasului
Greata sau varsaturi
Diaree
Pete rosii pe piele
Noile tulpini ale virusului sunt din ce in ce mai contagioase, iar cazurile de COVID-19 cresc pe zi ce trece. Potrivit expertilor, pacientii, deja infectati cu COVID-19, dezvolta simptome diferite fata de cele cu care ne-am obisnuit pana in prezent.
Medicii atrag atentia ca al treilea val de COVID-19 a venit cu niste particularitati ale cazurilor care se manifesta cu o afectare pulmonara destul de severa de la bun inceput.
” Inca o data se dovedeste versatilitatea virusului SARS CoV-2. Cu siguranta modificarile tabloului clinic simptomatologic al infectiei COVID-19 sunt o consecinta a aparitiei noilor tulpini, pentru ca fiecare modificare a matricei genetice are expresii clinice diferite.
Faptul ca frisoanele care nu erau prezente sunt tot mai frecvente, ca apar modificari ale senzoriului, mergand pana la confuzarea pacientilor varstnici, ca inapetenta si tulburarile digestive par sa fie tot mai frecvente, ca anosmia si ageuzia care erau inalt sugestive pentru COVID-19 nu mai sunt atat de frecvente, sunt consecinte ale mutatiilor genetice.
Masurarea saturatiei de oxigen ramane esentiala. Asa numita „happy hypoxia” era prezenta si inainte, dar se pare ca este mult mai exprimata acum si intr-adevar, la valori ale saturatiei rezonabile, de fapt, modificarile imagistice obtinute prin CT sunt mai ample decat pana acum”, a mentionat medicul Ion Stefan, sef Sectia de Boli Infectioase Spitalul Militar Carol Davila.