Ora de vara 2021. Cum ne afecteaza trecerea la ora de vara.

Ora de vara in 2021. Duminica, 28 martie 2021, va fi cea mai scurta zi din an: va avea 23 de ore in loc de 24. Ceasul se da inainte cu o ora, ora 3.00 devenind ora 4.00.

Ora de vara se aplica in fiecare an, in ultima duminica din martie, cand ora 3.00 devine ora 4.00.

Orarul de vara se aplica pana in ultima duminica a lunii octombrie (31 octombrie).

Potrivit deciziei Parlamentului European, este posibil ca acesta sa fie ultimul an in care se schimba ora in Romania.

Psihologul Mihaela Sahlean a declarat, la Digi24, ca organismul uman poate fi afectat odata cu trecerea la ora de vara. Diminuarea somnului cu o ora ne predispune, pe langa oboseala, la o stare de iritabilitate, nervozitate si stres. Riscul accidentelor este crescut in urmatoarele doua saptamani, asa ca trebuie sa fim mai atenti, insa partea buna este ca atat psihicul, cat si fizicul nostru se vor adapta usor la noua ora.

Ce efecte are aceasta schimare de ora si cat de mult sunt cei afectati ?

„Desi cu totii stim ca exista o adaptabiliate din punct de vedere fizic si psihic, sunt foarte multe probleme care pot sa apara, pentru ca fiecare are un ritm al activitatilor, a tot ce face intr-o zi.

Diminuarea somnului cu o ora, sunt foarte multe studii efectuate si cercetarii la diferite universitati, care atesta faptul ca starea de oboseala, eliminarea acestei ore de somn ridica pragul de stres al fiecaruia. Exista persoane care simt o stare de iritabilitate mult mai mare, o stare de nervozitate, aceasta stare de oboseala care nu este deloc traita sau placut resimtita de aproape nimeni.

Exista si un risc al acidentelor, in prima si a doua saptamana, de munca, un risc mai mare al accientelor de circulatie, toate confirma, studiile facut de cercetatori de la universitati diferite, din aceasta eliminare acestei ore, din aceasta trecere.

Ea nu are atat de multe, nu se gasesc efectele benefice, cel putin din punct de vedere medical desi sunt si pareri de cealalta parte care sustin adaptabilitatea”, explica Mihaela Sahlean, psiholog.

Citeste si articolul :   Ora de vara 2021. Cand dam ceasurile inainte cu o ora

Ce trebuie sa facem

„Recomandarile care se fac in general pentru aceasta trecere se fac in general inainte de a da ora si anume si a ne trezi cu cate 10-15 minute mai devreme in fiecare zi . Altele ar fi cat cat mai mult contact cu natura, aerul, sportul. Organismul nostru, psihicul nostru sa se adapteze mult mai usor”, mentioneaza Mihaela Sahlean.

Ce ora ar fi mai buna?

„Din punctul meu de vedere, ar fi ramanere la ora de iarna. Ideea de a trece de la o ora la alta nu mi se pare deloc rezonabila. Ideea de a ramane la ora de iarna, din punctul meu de vedere, mi se pare o varianta mai buna”, spune Mihaela Sahlean, psiholog.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.