Doliu in lumea artistica din Romania. Rodion Rosca, „parintele muzicii electronice romanesti”, care a avut o „suferinta indelungata” din cauza unei boli grave, a decedat.
„Dumnezeu sa te odihneasca in pace taticul meu. Taticul meu s-a stins din viata in urma unei suferinte indelungate, purtate cu demnitate si curaj. Drum lin sufletel”, a scris fiica artistului pe Facebook.
Rodion Rosca si-a anuntat fanii, in 2016, la un concert Electric Castle ca este foarte bolnav si ca acela ar putea fi ultimul sau concert.
Artistul clujean a fost internat ulterior in spital. Intr-un mesaj pe Facebook, Rodion GA a marturisit ca nu se mai poate face nimic in cazul sau. Avea hepatita vitorica C+B si ciroza in stadiu avansat.
Publicitate
Despre Rodion Rosca
Rodion Ladislau Rosca (n. 4 aprilie 1953, Cluj-Napoca, Romania – d. 27 martie 2021) a fost un muzician rock roman.
Rodion experimenteaza, inca din anii de liceu, posibilitatile generarii de sunete noi, neconventionale. Folosind la inceput unul si mai apoi mai multe magnetofoane, isi inregistreaza chitara si, prin supraimprimare sau supramodulare, obtine un sound complet schimbat, foarte asemanator cu cel a sintetizatorului. Absolvent al Liceului de Muzica din Cluj, instrumentul clarinet, Rodion este mai degraba atras de compozitie si experiment, astfel ca, intre anii 1970 – 1977, inregistreaza prin metodele proprii, in apartamentul sau, peste 70 de cantece.
In 1977, alaturi de Gicu Farcas si Adrian Caprar, pune bazele formatiei Rodion G.A., continuand sa scrie muzica dupa propria filozofie. Formatia este considerata revelatia rock a Romaniei si activeaza pana in 1983. Acum este momentul in care se lanseaza principalele compozitii care vor defini personalitatea lui Rodion Rosca, „Stele si Lumini”, „Imagini din Vis”, „In linistea noptii” sau „Uneori”. Piesele ajung pe rand pe primele pozitii ale clasamentelor alcatuite de radiourile si revistele vremii. Formatia continua sa ocoleasca studiourile profesioniste de inregistrare si experimenteaza inregistrand in micul apartament al liderului sau.
In 1983, trupa se destrama datorita instabilitatii formulei sale, in 6 ani perindandu-se cateva zeci de instrumentisti. Rodion Rosca continua sa compuna pentru teatru sau televiziune pana in 1989 cand, dupa moartea mamei sale, nu mai gaseste resurse sa mearga inainte.
In 2008, casa de productie Roadrunner Music Romania aduce trupa Rodion G.A. in atentia opiniei publice, dupa 19 ani de absenta. Incep procedurile de remasterizare a pieselor Rodion G.A., insa totul se opreste odata cu falimentul casei de discuri.
In anul 2012, Rodion Ladislau Rosca este redescoperit de colectivul de muzicieni Future Nuggets care, impreuna cu casa de productie londoneza Strut Records si mediati de Ambassador’s Reception ii lanseaza in mai 2013 primul album integral semnat Rodion G.A.
Pentru cultura romaneasca, aparitia lui Rodion Rosca reprezinta o forma de rezistenta extrem de vitala intr-o perioada rece si sumbra a Romaniei. Rodion Rosca a decedat in 27 martie 2021.
Publicitate