Greva la metrou. Care sunt motivele protestului de la metrou

Potrivit Antena 3, liderii sindicali de la metrou au o putere uriasa.

De mai bine de 30 de ani, sindicalistii fac milioane de euro de pe urma inchirierii spatiilor comerciale din subteran.

Castiga la fel de bine si fostii sefi ai Metrorex, care au reusit sa isi ia spatii si acum fac afaceri cu ele.

Ion Radoi, seful liderilor de sindicat a devenit om de afaceri, ca multi dintre fostii angajati ai Metrorex.

Publicitate

Acestea si-au infiintat o firma prin care pot sa inchirieze spatiile care sunt in subteran agentilor comerciali, peste 200 de magazine in aproximativ 4500 de m patrati. aceste inchirieri de fac fara licitatii.

Aceasta firma castiga in 2017 aproximativ 1.000.000 de euro pe an

Greva la metrou din 26 martie 2021 are ca obiect principal aceatsa situatie care a ramas la fel de ani de zile, indiferent de guvernare.

Circulatia trenurilor de metrou este afectata de acest protest spontan al unor reprezentanti ai sindicatului USLM in statia Piata Unirii, care au blocat calea de rulare, impiedicand pornirea la timp a trenurilor.

Sute de sindicalisti au coborat chiar pe sinele trenurilor, in tuneluri si au blocat traficul.

Citeste si articolul :   Medicul Flavia Grosan a dezvaluit schema tratamentului "minune" pe care a aplicat-o bolnavilor de COVID

Acestia cer demisia conducerii Metrorex.

Mii de bucuresteni sunt revoltati, vineri, ca nu pot ajunge la munca din cauza protestelor sindicalistilor. Acestia nu sunt lasati sa intre si stau afara, cu speranta ca trenurile o sa porneasca in curand.

Mai mult, intrarile de la metrou care sunt folosite si ca pasaje pietonale sunt inchise, iar oamenii sunt nevoiti sa traverseze strada prin locuri nepermise. Altii trebuie sa ocoleasca intreaga Piata Victorie ca sa ajunga unde au nevoie.

Sindicalistii de la metrou amenintau ca 10 trenuri vor fi scoase din circulatie de pe Magistrala 2, cea mai aglomerata a metroului bucurestean.

Amenintarea vine dupa ce conducerea Metrorex a cerut eliberarea spatiilor comerciale pana pe 2 aprilie.

Retragerea garniturilor ar insemna un interval mai mare intre trenuri si implicit o aglomeratie uriasa la orele de varf.

Publicitate

Autor