S-au anuntat noile restrictii care intra in vigoare de vineri seara

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta s-a reunit joi pentru a decide in legatura cu posibile noi restrictii in vederea limitarii pandemiei.

In functie de localitatea in care locuiesc, romanii vor fi nevoiti sa respecte un nou set de masuri. Anuntul a fost facut de seful DSU, Raed Arafat, potrivit acestuia, Guvernul a aprobat deja noile restrictii pentru limitarea raspandirii infectiilor cu coronavirus.

“La acest moment, acest lucru (interdictia de iesire din localitate – n.r.) nu a trecut prin Comitetul National. Acest punct nu se aplica, nu va fi interdictie de iesire din localitate”, a precizat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Noile masuri.

– Unde incidenta va fi peste 4 la mie in ultimele 14 zile in timpul weekend-ului (vineri, sambata, duminica) circulatia va fi permisa doar pana la orele 20.00, iar la operatorii economici activitatea va fi permisa pana la orele 18.00.

Publicitate

– Daca incidenta depaseste 7,5 la mie, circulatia va fi permisa pana la orele 20.00 toata saptamana, iar activitatea operatorilor pana la ora 18.00.

– Pentru noaptea de 27/28.03 masura va fi extinsa pana la ora 22.00 pentru persoanele care se vor deplasa pentru a participa la sarbatoarea Pesah(sarbatoarea religioasa a poporului Israel)

– Pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie se va permite circulatia persoanelor in intervalul orar 20.00 – 02.00 pentru participarea la slujbele religioase cu ocazia Pastelui Catolic.

Citeste si articolul :   Ministrul Sorin Cimpeanu, anunt de ultim moment despre martisoarele si florile oferite profesorilor de 1 martie

– Pentru 1, 2 mai, Pastele Ortodox, reglementarea va aparea in urmatoarea hotatare de guvern. Nu se pune insa discutia de a limita participarea la slujba de Inviere.

– Salile de fitness vor avea activitatea suspendata acolo unde incidenta depaseste 4 la mie. Nu este inclus sportul de performanta.

– Operatorii economici care nu respecta regulile vor fi inchisi. Este vorba de un proiect in in prima lectura.

– Nu exista interdictie de iesire din localitate.

– Localitatile care sunt in carantina raman in carantina.

– Se respecta HG. Cand se ajunge la 4 la mie se convoaca Comitetul si apoi se aplica automat.

– Declaratia este necesara dupa ora 20.00.

– Daca incidenta este sub 4 la mie se poate circula pana la ora 22.00.

Publicitate

– Modul de calcul al incidentei – Calculam 14 zile incepand cu a treia zi in urma.

– Se va putea calatori fara intrarea in carantina dinspre Marea Britanie catre Romania, dupa ce Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a actualizat lista tarilor cu risc epidemiologic ridicat.

Comitetul Municipal va aplica regulile decise de Guvern. Restrictiile vor intra in vigoare vineri seara, potrivit prefectului Capitalei.

Citeste si articolul :   Bruxelles-ul va solicita noi taxe pentru plata datoriilor generate de criza pandemiei

Comitetul Municipal pentru Situatii de Urgenta se va reuni vineri dimineata, in jurul orei 8.00 sau 9.00, pentru a implementa noile restrictii decise.

„Imediat dupa ce va fi publicata hotararea de Guvern vom convoca CMBSU si restrictiile se vor aplica imediat. Maine dimineata va fi convocat la prima ora, la 8.00 – 9.00. Nu pot sa va spun oficial care vor fi. Stim ca exista in plan modificarea programului agentilor economici, modificarea intervalului de circulatie. Restrictiile vor intra in vigoare maine seara si incepand cu seara de vineri vor fi aplicabile masurile. Pentru scoli nu avem, exista deja un ordin comun al Mini si MS care spune ce se intampla. Cu privire la mall-uri vom lua masuri ca sa evitam aglomeratia. Concret, sunt deja masuri prevazute prin ordine succesive ale Ministerelor Sanatatii si Economiei cu privire la calcularea capacitatii de 7 metri patrati pentru o persoana in spatiile acestea”, a afirmat joi Alin Stoica.

El a mai spus ca publicul calator va fi informat in mijloacele de transport despre purtarea mastii, iar fluxul de calatori va fi monitorizat in timp real.

„In mijloacele de transport in comun vom lua masuri sa fie informat public calator cu privire la purtarea mastii. STB a facut eforturi pentru monitorizarea in timp real a fluxului de calatorii si sa se intre pe usa din fata. Vom urmari circuitele STB, Metrorex si mall-urile, astfel incat sa evitam aglomerarea”, a mai explicat Stoica.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, anunt de ultim moment despre certificatul verde

Intrebat despre posibile restricitii privind iesirea din Bucuresti, prefectul Capitalei a raspuns: „Daca masurile Guvernul vor fi acestea de a restrictiona iesirea din Bucuresti atunci da (nu se va putea iesi din week-end din Capitala – n.r.). Daca se confirma cele pe care le-am vazut in mass-media, in week-end ar fi bine sa stam in Bucuresti”.

Chestionat despre inchiderea salilor de fitness, Alin Stoica a spus: „Nu stiu. Am vazut si eu. Agentii economici in general vor avea programul redus. Salile de fitness am vazut si eu pe surse ca e posibil sa aiba activitatea suspendata pe perioada asta, dar vom astepta confirmarea”.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.