Bruxelles-ul va solicita noi taxe pentru plata datoriilor generate de criza pandemiei

Bruxelles-ul va solicita noi taxe de mediu si corporative, in cautarea de noi modalitati de a finanta datorii de 500 de miliarde de euro, ca parte a planului de recuperare post-coronavirus. anunta Financial Times.

Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, va prezenta propunerile in aceasta saptamana.

Planul de recuperare este asteptat cu nerabdare de tari precum Italia si Spania, lovite atat economic, cat si medical in criza Covid-19. Dar intentia presedintelui CE von der Leyen de a oferi cea mai mare parte a fondului de recuperare tarilor afectate a iscat nemultumirea Olandei, Austriei, Danemarcei si Suediei.

Printre idei, dintre care multe se vor confrunta cu o rezistenta acerba din partea unor capitale ale UE, se numara o noua taxa la nivelul UE pe deseurile de plastic. Liderii UE au discutat ideea la un summit neconcludent cu privire la viitorul buget pe sapte ani al blocului, in februarie. Bruxelles a estimat ca ar putea strange astfel 7 miliarde de euro pe an.

Dna von der Leyen va sugera, de asemenea, ca Bruxelles-ului sa i se permita sa utilizeze veniturile rezultate din reformele de pe piata carbonului din UE, cunoscut sub numele de sistemul de comercializare a emisiilor. Sistemul, care permite companiilor sa cumpere si sa vanda autorizatii pentru a emite CO2, ar putea produce aproximativ 10 miliarde de euro pe an pentru bugetul UE, conform estimarilor preliminare.

De asemenea, UE vrea sa impoziteze unele produse industriale carbon-intensive, expediate din afara blocului. Estimarile sugereaza ca schema ar putea aduce intre 5 miliarde de euro si 14 miliarde de euro.

Alaturi de propunerile pentru impozite de mediu, comisia analizeaza o noua taxa pentru companiile care beneficiaza de piata unica, despre care considera ca ar putea produce aproximativ 10 miliarde de euro pe an. Un impozit pentru marile companii digitale precum Facebook si Google ar putea genera aproximativ 1 miliard de euro pe an daca ar merge inainte, conform estimarilor preliminare.

Citeste si articolul :   Din nou lacatul pe usa? Decizia DSP

Planurile fondului de recuperare ale comisiei vor fi publicate la doar o saptamana dupa ce Germania si Franta si-au unit fortele pentru a pleda pentru un fond de recuperare finantat din datorii de 500 de miliarde de euro.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.