Trandafirii au o istorie lunga si plina de culoare. Au fost simboluri ale iubirii, frumusetii, razboiului si politicii. Trandafirul are, conform dovezilor fosile, o vechime de 35 de milioane de ani.
In natura, genul Rosa are aproximativ 150 de specii raspandite in toata emisfera nordica, din Alaska pana in Mexic si inclusiv in nordul Africii. Cultivarea in gradina a trandafirilor a inceput acum aproximativ 5.000 de ani, probabil in China.
In perioada romana, trandafirii au fost crescuti pe scara larga in Orientul Mijlociu. Au fost folosite ca confetti la sarbatori, in scopuri medicinale si ca sursa de parfum. Nobilimea romana a stabilit mari gradini publice de trandafiri in sudul Romei.
Dupa caderea Imperiului Roman, popularitatea trandafirilor parea sa creasca si sa scada in functie de tendintele de gradinarit ale vremii.
Publicitate
Trandafir alb din York
In secolul al XV-lea, trandafirul a fost folosit ca simbol pentru factiunile care luptau pentru controlul Angliei. Trandafirul alb simboliza Yorkul, iar trandafirul rosu simboliza Lancaster, ca urmare, conflictul a devenit cunoscut sub numele de „Razboiul Trandafirilor”.
Trandafirii aveau o cerere atat de mare in secolul al XVII-lea, incat redeventa a considerat trandafirii sau apa de trandafiri drept mijloc legal de plata si au fost adesea folosite ca troc si pentru plati.
Sotia lui Napoleon, Josephine, a infiintat o vasta colectie de trandafiri la Chateau de Malmaison, o mosie aflata la sapte mile vest de Paris in anii 1800. Aceasta gradina a devenit cadrul pentru lucrarea lui Pierre Joseph Redoute ca ilustrator botanic.
In 1824, si-a completat colectia de acuarela „Les Rose”, care este inca considerata una dintre cele mai bune inregistrari de ilustratie botanica.
Abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea au fost introduse in Europa trandafirii cultivati din China. Majoritatea trandafirilor din zilele noastre pot fi urmarite inapoi la aceasta ascendenta. Aceste introduceri au fost flori repetate, facandu-le neobisnuite si de mare interes pentru hibridizatori, stabilind scena pentru reproducerea cu trandafiri nativi pentru a alege pentru rezistenta si un sezon lung de inflorire.
Multe dintre aceste eforturi timpurii ale crescatorilor de plante sunt de mare interes pentru gradinarii de astazi.
Trandafirii se bucura din nou de o reaparitie a popularitatii, in special trandafirii de arbust si trandafirii vechi de gradina.
Gradinarii isi dau seama ca acesti trandafiri se potrivesc stilului de viata al gradinarilor de astazi care doresc trandafiri care nu sunt la fel de pretentiosi in ceea ce priveste controlul bolilor, ofera o calitate excelenta a florilor, au o rezistenta excelenta la iarna si se incadreaza in granitele arbustilor si in gradinile perene, fara sa para deplasate.
Publicitate