3 mituri comune despre anxietate

1. Mitul: Anxietatea nu este o boala reala.

Fapt: Anxietatea este o afectiune psihiatrica legitima, diagnosticabila.

Ingrijorarea sau anxietatea sunt experiente foarte frecvente. Sentimentul de ingrijorare, indiferent daca este vorba de munca, finante sau viata personala, poate ajuta oamenii sa anticipeze potentialele probleme si sa le rezolve din timp.

Deoarece senzatia de ingrijorare sau anxietate este frecventa si, in doze mici, poate fi utila in anticiparea problemelor, multi oameni se pot pune la indoiala daca anxietatea este o boala mentala reala.

Publicitate

Tulburarile de anxietate depasesc ingrijorarea generala a vietii de zi cu zi. Ele se caracterizeaza prin simtire ingrijorata sau infricosata in fiecare zi timp de sase luni. Persoanele cu anxietate prezinta simptome precum:

Presiune in piept

Inima bate tare

Dificultate de concentrare

Teama de a muri sau de a pierde controlul

Dificultati de somn din cauza ingrijorarii

2. Mitul: Anxietatea va disparea singura.

Fapt: Simptomele anxietatii sunt persistente si necesita, de obicei, un tratament pentru a disparea.

Citeste si articolul :   De ce ajungem in acelasi tip de relatii (Partea intai)

Oamenii pot experimenta anumite situatii sau etape ale vietii care ar putea creste nivelurile de anxietate. In schimb, pot exista perioade de timp in care cineva cu o tulburare de anxietate ar putea avea o usoara reducere a simptomelor sau sa poata reveni la unele dintre activitatile lor regulate.

Se poate simti ca o persoana cu anxietate nu mai are tulburarea sau ca simptomele lor au fost „vindecate”. Cu toate acestea, tulburarile de anxietate pot fi cronice si persistente si, daca nu sunt tratate corespunzator, este posibil ca simptomele de anxietate sa revina.

In plus, sentimentele de anxietate sunt de obicei legate de trasaturile subiacente ale personalitatii sau de modurile de gandire. Din aceasta cauza, ca anxietatea sa dispara necesita adesea abordarea anumitor aspecte ale modului in care gandeste sau se comporta o persoana. Desi aceasta schimbare de perspectiva nu se intampla adesea singura, ea poate fi realizata prin terapie sau strategii de gestionare a anxietatii. Desi o persoana poate face cu siguranta progrese si simte ca simptomele de anxietate sunt sub control, cel mai bine este sa abordam simptomele si cauzele tulburarii direct.

Citeste si articolul :   6 boli de care sufera femeile mai des decat barbatii

3. Mit: Persoanele cu anxietate ar trebui sa evite situatiile stresante.

Fapt: Stresul este inevitabil; tratamentele de anxietate pot ajuta oamenii sa faca fata situatiilor stresante mai eficient.

Persoanele care sufera de anxietate au adesea anumite declansatoare care le pot creste simptomele sau pot duce la sentimente de panica. Acestea ar putea include:

Conflict personal sau profesional

Situatii sociale

Anumite fobii, cum ar fi spatiile inchise sau vorbirea in public

Temeri legate de sanatate sau moarte

Situatiile stresante sau intampinarea unui declansator de anxietate pot fi extrem de neplacute pentru cineva cu o tulburare de anxietate. Desi poate parea util sa se evite situatiile stresante, acest lucru este extrem de dificil de intretinut.

Situatiile stresante sunt un fapt al vietii si o parte importanta a gestionarii anxietatii este invatarea unor strategii eficiente de coping care ii ajuta pe oameni sa-si gestioneze anxietatea in perioadele de stres.

Evitarea totala a situatiilor stresante poate afecta capacitatea unei persoane de a participa sau de a functiona normal in viata de zi cu zi. Pe de alta parte, gasirea unor modalitati eficiente de a face fata stresului poate imbunatati sanatatea si calitatea vietii.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.