Raed Arafat, primele declaratii despre pasaportul de vaccinare: “Sunt state care discuta deja acest lucru”

Raed Arafat, seful DSU, a dat lamuriri despre pasaportul de vaccinare, pe care statele membre ale Uniunii Europene l-ar putea impune pentru a permite libertatea de circulatie.

Deful DSU a mentionat ca certificatele eliberate dupa imunizare, in centrele din Romania, sunt valabile si in afara tarii si pot fi verificate prin intermediul QR codului.

“Trebuie evitata discriminarea, daca esti vaccinat te lasam sa te duci, daca nu esti vaccinat nu te lasam sa te duci. Dar sunt deja tari care au zis ca daca vii si esti vaccinat sau ai avut boala si ai anticorpi inseamna ca nu mai intri in carantina, sunt tari care vor sa faca asta. Daca esti vaccinat cu ambele doze si au trecut minimum 10 zile sau ai fost bolnav si nu au trecut mai mult de 30 de zile nu mai intri in caratina. Acest lucru poate fi aplicat la turism, intre tari mai ales. Sunt state care discuta deja acest lucru si cred ca il vor aplica. Daca ai fost vaccinat, nu mai intri in carantina, pentru ca stiu ca deja ai fost imunizat si scade sansa de raspandire si de a infecta pe altii”, a declarat Arafat la Digi24.

Adeverinta de vaccinare este valabila, inclusiv in afara tarii.

“Adeverinta de vaccinare cu data e valabila si atunci cand urci in avion si o arati si in alta tara, ei o vad si o recunosc. Ea este si in limba engleza, e un cod QR care permite verificarea si faptul ca demonstrezi ca esti vaccinat este verificabil. Cei care incearca sa falsifice trebuie sa stie ca acest cod QR poate sa demonstreze ca ai falsificat-o si e mai greu sa falsifici pentru ca cine citeste vede datele in codul respectiv. De obice, cand arati numele tau cu datele inseamna ca intr-adevar ai fost vaccinat”, a mai spus seful DSU.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.