5 din cele mai periculoase alimente din lume

Pregatirea alimentelor ar putea fi intotdeauna o chestiune de viata sau de moarte, dar exista o serie de alimente in intreaga lume care necesita ingrijire si precizie la nivel de experti pentru a fi consumate fara a provoca o boala severa sau (o oribila) moarte.

Fugu

Fugu este cuvantul japonez pentru peste balon si mancare preparata din acesta poate fi letala. Ovarele, intestinele si ficatul fugu contin tetrodotoxina, o neurotoxina de pana la 1.200 de ori mai mortala decat cianura.

O doza letala de tetrodotoxina este mai mica decat capul unui ac si un singur peste are suficienta otrava pentru a ucide 30 de persoane. Daca este pregatit incorect, consumul de fugu poate paraliza nervii motori si poate provoca stop respirator fatal.

Publicitate

Bucatarii japonezi trebuie sa urmeze ani de pregatire pentru a obtine o licenta de pregatire fugu, ceea ce face ca felul de mancare (de inteles) sa fie scump cu pana la 200 USD pe farfurie.

In ciuda acestor reglementari, multi oameni mor in fiecare an ca urmare a fugu-ului gatit necorespunzator, dar acest lucru nu i-a descurajat pe japonezi; in fiecare an se consuma aproximativ 10.000 de tone de fugu.

Citeste si articolul :   Simona Halep isi schimba numele. Masuri drastice la cununia sportivei

Fructe ackee

Consumul de fructe ackee, fructul national al Jamaicii, este un joc periculos. Ackee necoapte contin o otrava numita hipoglicina, astfel incat fructul trebuie sa fie complet copt si lasat sa se deschida in mod natural pe copac pentru a fi consumat in siguranta.

Nu deschideti singuri un fruct (trebuie sa se deschida singur) si mancati numai pulpa de culoare crema, carnoasa, in jurul semintelor (seamana putin cu creierul). Nu mancati niciodata partea roz sau seminte negre, care sunt extrem de toxice.

Pregatirea necorespunzatoare a fructelor ackee poate provoca boli grave (cunoscute sub numele de „boala jamaicana prin varsaturi”), care pot duce la coma sau la moarte. Totusi, jamaicanilor nu le pasa de risc; felul lor national de mancare este ackee si saltfish.

Sannakji

Sannakji, un fel de mancare coreeana, este un tentacul viu de caracatita care este taiat in bucati, condimentat si servit imediat.

Oamenii mananca tentaculele in timp ce inca se zvarcolesc pe farfurie, ceea ce este un joc foarte periculos.

Placutele de aspiratie de pe tentacule mentin aspiratia chiar si dupa taierea tentaculelor, asa ca mesenii trebuie sa mestece tentaculele inainte de a se lipi de acoperisul gurii.

Citeste si articolul :   Salmonella, febra tifoida si alte 8 boli care se gasesc in mancarea tip fast food

In caz contrar, tentaculele se pot lipi de gura si gat si pot provoca moartea clientului. Sase persoane se sufoca si mor din cauza consumului (sau a incercarii de a manca) sannakji in fiecare an.

Rubarba

Rubarba, leguma stralucitoare din gemuri si placinte (care ii confera porecla „planta de placinte”), are o latura intunecata. Frunzele sale, care nu trebuie utilizate la coacere sau gatit, contin acid oxalic.

Consumul prea mult de acid oxalic poate fi fatal, desi ar trebui sa mancati cantitati mari de frunze de rubarba (aproximativ 11 kilograme) pentru ca moartea sa fie „pe masa”.

Cu toate acestea, consumul unor cantitati mici in alimente preparate necorespunzator poate provoca o serie de simptome inconfortabile, cum ar fi senzatia de arsura in gura si gat, greata, diaree, dureri de ochi, dificultati de respiratie si urina rosu inchis.

Mai grav, acidul oxalic poate duce la dezvoltarea pietrelor la rinichi, care sunt depuneri dure de minerale si saruri acide care se lipesc impreuna in urina concentrata, provocand greata si dureri intense.

Citeste si articolul :   Medic roman: ”Noi facem modelul spartan de imunizare, informati bine de Sosoaca, cine are de crapat asta e”

Manioca

Manioca, o cultura de radacina tropicala asemanatoare cu taro si ignam, este adesea folosita pentru a face budinca (‘tapioca’), suc, prajituri si chipsuri, dar frunzele si radacinile sale pot produce cianura.

Pentru a preveni otravirea, manioca trebuie gatita corespunzator inainte de conservare, mancare sau servire.

Maniul este clasificat in doua tipuri principale: dulce si amar. Manioca dulce necesita doar gatitul pentru a reduce continutul de cianura la niveluri netoxice, dar manioca amara contine mai multe toxine si trebuie rasa, inmuiata si gatita corespunzator inainte de consum.

Numai manioca dulce, care contine niveluri scazute de glicozide cianogene (50 mg / kg), este permisa utilizarea pentru alimente in Australia si Noua Zeelanda.

Manioca dulce trebuie sa fie curatata si coapta bine conform Codului australian pentru standarde alimentare.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.